Obama még annál is durvábban kiakadt az oroszokra

külföld
2015 október 04., 16:18
comments 584

Barack Obama amerikai elnök egy formális megjelenésre készült vasárnap, hogy elbúcsúztassa a távozni készülő Arne Duncan oktatásügyi államtitkárt, de az esemény vége az lett, hogy újságírói kérdésekre reagálva a korábbiaknál is feldúltabban kritizálta az orosz külpolitikát és Vlagyimir Putyin elnököt.

photo_camera Fotó: Don Emmert / AFP

Az oroszok napok óta bombázzák Szíriát, de nem az Iszlám Állam által felügyelt területeket vették célba, hanem távolabb eső más, Aszad-ellenes felkelő csoportokat támadnak - köztük olyanokat is, akik élvezik az Egyesült Államok támogatását.

A Fehér Ház álláspontja az, hogy az oroszok valójában csak tovább szítják a szíriai polgárháborút. Mint ismert, Putyin nagy támogatója Bassar el-Aszad rezsimjének, az iráni vezető pedig maga is érdekelt a beavatkozásban.

"Putyin szíriai fellépése a gyengeség, és nem az erő jele"

- kommentálta a beavatkozást az amerikai elnök, aki jócskán tovább is ment ennél, és ezt is mondta, hogy

"ma Irán és Aszad adja a Putyin-vezette koalíciót. A világ többi része pedig a miénket."

Obama szerint az orosz akciók elsősorban Putyin belpolitikai népszerűségének növelését célozzák, és kritizálta az amerikai sajtót is, amiért úgy állítja be az orosz elnököt, mint aki nemzetközileg megerősödött az elmúlt napok és hetek eseményei nyomán.

Az amerikai elnök szerint az oroszok gyengeségét mutatja a két nagyhatalom közti gazdasági különbség, ami putyini hiedelemmel ellentétben nem a nemzetközi szankciók oka, hanem annak köszönhető, hogy az oroszok túlzott arányban támaszkodnak az olaj és egyéb nyersanyagok exportjára. 

(Newsweek)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.