Az egyre növekvő magyarveszélytől tart a román hírszerzés

külföld
2015 október 05., 15:28
comments 255

A román kormányhoz közel álló Antena3 hírtelevízió a Román Hírszerző Szolgálat éves jelentéséből szemlézett vasárnap este. A jelentések ugyan nem mondták ki közvetlenül, hogy a legnagyobb veszélynek a magyar titkosszolgálatok nyomulását látják, de ezt nem volt nehéz kiérteni azokból a részekből, ahol a külföldi titkosszolgálatok „az azonos etnikumú romániai közösség és főbb szervezetei” feletti ellenőrzéséről szóltak.

A műsorban megszólalt Cristian Pirvulescu politológus úgy vélte, a jelentés több helyen egyértelműen Magyarországra utal. A műsorvezető ezt kiegészítette azzal, hogy a dokumentum képernyőre nem került részei valóban „explicitebb módon is foglalkoznak a magyar radikalizmussal".

A jelentés szerint a külföldi titkosszolgálatok romániai tevékenységének célja, hogy „negatívan befolyásolni a döntéshozatalt, az alkotmányos értékeket és a nemzetiségek együttélésének légkörét.” Itt is megemlítik, hogy ezt az azonos etnikumú közösség és főbb szervezetein keresztül akarják elérni.

A műsorban Daniel Savu szociáldemokrata szenátor Romániában nyomuló országról megjegyezte: „Mindannyiunknak a nyelve hegyén van ennek az országnak a neve. Egy valamit mondok, és ezt emlegetik a SRI tisztjei is: a szomszédaink közül egyedül a Fekete-tenger a barátunk.”

(via Nol.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.