Jön az edzés-ellógó tabletta

2015 október 5., hétfő 8:36

Minek edzeni, ha egyszerűen be lehet venni egy tablettát, ami pontosan ugyanazt a kedvező élettani hatást kiváltja a testünkből, mint mondjuk egy óra izzadás a futógépen?

treadmill futógépSajnos/szerencsére nincs még ilyen tabletta, de vannak tudósok, akik keményen dolgoznak ezen.

Most például közzétettek egy tanulmányt azzal a címmel, amit most meg sem próbálnék lefordítani, hogy "Global Phosphoproteomic Analysis of Human Skeletal Muscle Reveals a Network of Exercise-Regulated Kinases and AMPK Substrates", amiben a 18 tudós arra jut néhány izombiopszia (szövetminta) tömegspektrometriás elemzése után, hogy a testmozgás bizony ezerféle molekuláris változást okoz a sejtekben.

A kutatásuk későbbi célja az, hogy megtalálják a legfontosabb változásokat, amik az edzés során végbe mennek, és kifejlesszenek egy olyan készítményt, ami viszonylag pontosan leutánozza ezeket. Ezzel reményeik szerint helyettesíteni tudnák a testedzést egy gyógyszerrel.

Persze a kutató orvosok nem a lustáknak szánják a készülő gyógyszert, hanem időseknek, túlsúlyosaknak, cukorbetegeknek, és olyanoknak, akiknek keringési zavaruk, vagy bármilyen mozgást nehézkessé tevő betegségük van. És nem is holnapra lesz kész: a kutatást vezető ausztrál Dr. Nolan Hoffman szerint "legalább egy évtized", amire valami használható eredményük lesz.

(Qz, Cell Metabolism)