Jön az edzés-ellógó tabletta

TUDOMÁNY
2015 október 05., 10:36
comments 92

Minek edzeni, ha egyszerűen be lehet venni egy tablettát, ami pontosan ugyanazt a kedvező élettani hatást kiváltja a testünkből, mint mondjuk egy óra izzadás a futógépen?

treadmill futógépSajnos/szerencsére nincs még ilyen tabletta, de vannak tudósok, akik keményen dolgoznak ezen.

Most például közzétettek egy tanulmányt azzal a címmel, amit most meg sem próbálnék lefordítani, hogy "Global Phosphoproteomic Analysis of Human Skeletal Muscle Reveals a Network of Exercise-Regulated Kinases and AMPK Substrates", amiben a 18 tudós arra jut néhány izombiopszia (szövetminta) tömegspektrometriás elemzése után, hogy a testmozgás bizony ezerféle molekuláris változást okoz a sejtekben.

A kutatásuk későbbi célja az, hogy megtalálják a legfontosabb változásokat, amik az edzés során végbe mennek, és kifejlesszenek egy olyan készítményt, ami viszonylag pontosan leutánozza ezeket. Ezzel reményeik szerint helyettesíteni tudnák a testedzést egy gyógyszerrel.

Persze a kutató orvosok nem a lustáknak szánják a készülő gyógyszert, hanem időseknek, túlsúlyosaknak, cukorbetegeknek, és olyanoknak, akiknek keringési zavaruk, vagy bármilyen mozgást nehézkessé tevő betegségük van. És nem is holnapra lesz kész: a kutatást vezető ausztrál Dr. Nolan Hoffman szerint "legalább egy évtized", amire valami használható eredményük lesz.

(Qz, Cell Metabolism)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.