Jön az edzés-ellógó tabletta

2015 október 5., hétfő 10:36
93

Minek edzeni, ha egyszerűen be lehet venni egy tablettát, ami pontosan ugyanazt a kedvező élettani hatást kiváltja a testünkből, mint mondjuk egy óra izzadás a futógépen?

treadmill futógépSajnos/szerencsére nincs még ilyen tabletta, de vannak tudósok, akik keményen dolgoznak ezen.

Most például közzétettek egy tanulmányt azzal a címmel, amit most meg sem próbálnék lefordítani, hogy "Global Phosphoproteomic Analysis of Human Skeletal Muscle Reveals a Network of Exercise-Regulated Kinases and AMPK Substrates", amiben a 18 tudós arra jut néhány izombiopszia (szövetminta) tömegspektrometriás elemzése után, hogy a testmozgás bizony ezerféle molekuláris változást okoz a sejtekben.

A kutatásuk későbbi célja az, hogy megtalálják a legfontosabb változásokat, amik az edzés során végbe mennek, és kifejlesszenek egy olyan készítményt, ami viszonylag pontosan leutánozza ezeket. Ezzel reményeik szerint helyettesíteni tudnák a testedzést egy gyógyszerrel.

Persze a kutató orvosok nem a lustáknak szánják a készülő gyógyszert, hanem időseknek, túlsúlyosaknak, cukorbetegeknek, és olyanoknak, akiknek keringési zavaruk, vagy bármilyen mozgást nehézkessé tevő betegségük van. És nem is holnapra lesz kész: a kutatást vezető ausztrál Dr. Nolan Hoffman szerint "legalább egy évtized", amire valami használható eredményük lesz.

(Qz, Cell Metabolism)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt