20,8 milliárd dollárra büntették a BP-t a 2010-es olajkatasztrófa miatt

gazdaság
2015 október 06., 05:19
comments 21
photo_camera Az amerikai parti őrség hajói oltják a tüzet a Deepwater Horizon fúrótornyon bekövetkezett robbanás után.
AFP PHOTO/US COAST GUARD

Rekordösszegű, 20,8 milliárd dolláros bírságot kell fizetnie a BP-nek a Deepwater Horizon 2010-es meghibásodása utáni olajkatasztrófa miatt. A bírásgról hétfőn állapodott meg az olajipari vállalat az amerikai kormánnyal.

20,8 milliárd dollár az 5800 milliárd forint, de talán úgy felfoghatóbb az összeg, ha azt mondom, hogy ez Magyarország éves GDP-jének ~15 százaléka, két teljes hónap magyar bruttó hazai összterméke.

Azt egy ideje már tudni lehetett, hogy a BP és az amerikai állam peren kívül igyekszik rendezni a kárigényt, a BP júliusi közleményében már 18,7 milliárd dolláros bírságot említett. Ehhez toldottak még hozzá 2,1 milliárd dollárt a végső egyezségben.

A 20,8 milliárdos rekordbüntetésből 5,5 milliárd dollár a környezetvédelmi bírságokra megy, a maradékot pedig az olajkatasztrófában érintett öt állam - Alabama, Florida, Louisiana, Mississippi és Texas -, illetve 400 helyi önkormányzat között osztják fel.

A BP a bírságon felül a szennyeszés eltakarítására is elköltött már 28 milliárd dollárt.

A Deepwater Horizon mélytengeri fúrótorony meghibásodása után bekövetkezett olajszennyezés az egyik, ha nem a legsúlyosabb olajkatasztrófa volt az amerikai történelemben. 4,9 millió hordó olaj folyt szét a Mexikói-öbölben, a katasztrófában 11 ember is életét vesztette. (Via The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.