Kaliforniában engedélyezték az eutanáziát

külföld
2015 október 06., 02:14
comments 80

Tíz hónapig tartó vita után Jerry Brown, Kalifornia jezsuitáknál nevelkedett demokrata kormányzója aláírta az eutanáziát engedélyező törvényt.

A jövőre hatályba lépő törvény tíz év múlva érvényét veszti, ha az állami törvényhozás nem hosszabbítja meg. Az orvosi segítséggel elkövetett öngyilkosságot azokban az esetekben engedélyezték, ha a halálos betegről két orvos is kimondja, hogy fél évnél több nem lehet neki hátra, és ha a döntést ép ésszel, külső befolyástól mentesen hozta meg a beteg.

Feltétel még, hogy a beteg képes legyen lenyelni a felírt mérget.

„Nem tudom, mit tennék, ha elhúzódó és kínzó fájdalmak között haldokolnék. Biztos vagyok benne ugyanakkor, hogy megnyugtató lenne, ha mérlegelni tudnám az ezen törvény által felajánlott lehetőségeket. És másoktól sem tagadnám meg ezt” – indokolta döntését Brown kormányzó.

Az Egyesült Államokban Kalifornián kívül Oregonban, Washingtonban, Montanában és Vermontban legalizálták az eutanáziát. Augusztusig Új-Mexikóban is legális volt, de akkor a helyi fellebbviteli bíróság felülbírálta a korábban alsóbb szinten hozott döntést, amely jogként határozta meg az eutanáziát. Ott most a helyi legfelsőbb bíróság döntésére várnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.