14 zimbabwei elefántot mérgeztek meg cianiddal

ÁLLAT
2015 október 07., 08:21
comments 29

A zimbabwei orvvadászok gyakran mérgeznek meg elefántokat, hiszen az elhullott állatokról könnyen le tudják vágni az agyarukat. Az ilyen akciókhoz általában cianidot használnak, mi kifejezetten elterjedt vegyianyag a helyi bányaiparban, így könnyű beszerezni. Viszont a méreg nehezen bomlik le. Ezért is okozott hatalmas természeti katasztrófát, amikor 2013-ban zimbabwei orvvadászok 200 elefántot mérhetek meg így. Az elefántok mellett más állatok is elpusztultak, amik ettek a tetemekből, köztük több keselyű és egy oroszlán is.

Lefoglalt elefántcsont Kenyában, 2013. július 3-án. Fotó: AFP - Ivan Lieman
photo_camera Lefoglalt elefántcsont Kenyában, 2013. július 3-án. Fotó: AFP - Ivan Lieman

Az utóbbi pár napban megint elszaporodtak a cianidos elefántmérgezések Zimbabwéban. Csak októberben már 14 tetemet találtak a Hwange és a Matusadona nemzeti parkokban, többségükről már levágták az agyarakat. Általában akkor kénytelenek a holttesteken hagyni az agyarakat, amikor vadőrök vagy más állatok megzavarják őket.

Matusadona Anti Poaching Project - MAPP Facebook

Zimbabwében nemcsak a mérgezéses esetek szaporodtak el, lőfegyverrel is egyre több elefántot lőnek le. (BuzzFeed)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.