A Google most már nem akar nem gonosz lenni

"Don't be evil"

– azaz "ne legyél gonosz", ezzel kezdődött a Google üzletviteli szabályzata már a cég 2004-es tőzsdére lépése óta. Ezt egyébként több olyan esetben is felhozták a Google-lel szemben, amikor viszonylag gonosz dolgokat csinált a cég, például a felhasználók személyes adataival.

Nemrég viszont felforgatták a céget, a Google csak egy holdingvállalat lett, és egy csomó innovatív tevékenységet kiszerveztek egy új vállalatba, az Alphabet Inc.-be.

Most benyújtották az amerikai értékpapírpiaci felügyeletnek (SEC) az új céges dokumentumokat, köztük az új ügyviteli szabályzatot. Ebből hiányzik a gonoszság ellen felszólító mondat, helyette az van, hogy az Alphabet és munkavállalói

"should do the right thing – follow the law, act honorably, and treat each other with respect"

– azaz a "azt kell tenniük, ami helyes – betartani a törvényeket, becsületesen cselekedni és egymáshoz tisztelettel viszonyulni".

Igaz, az Alphabet dolgozóinak egy része továbbra is Google-munkavállaló, nekik továbbra sem szabad gonosznak lenniük.

További érdekesség, hogy a Google új ügyviteli szabályzata részletes előírásokat tartalmaz az alkoholfogyasztással kapcsolatban (egy kicsit lehet, de túl sokat nem), sőt, az állatokkal kapcsolatban is (kutyát szabad bevinni az irodába, macskát lehetőleg nem).

(Wall Street Journal)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.