A valaha volt legnagyobb söripari fúzió jöhet

Bár a világon követhetetlenül sok sörmárka van, ez csak a látszat. A valóságban ez a sok-sok márka kb. 3 bazinagy cég tulajdona.

És most ezek közül a legnagyobb felvásárolhatja a második legnagyobbat. Az AB InBev (a legnagyobb) most tett harmadszorra ajánlatot a SABMiller (a második legnagyobb) megvételére. A legújabb ajánlatot már mindkét cég részvényesei örömmel fogadták: 3-4 százalékot ment fel az árfolyam.

A Portfolio azt írja, hogy most az AB InBev részvényenként 42,15 fontot fizetne készpénzben a SABMiller közkézen levő részvényeiért, s SABMillerben összesen 41 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Altriának és BevConak saját részvényeket adna. Az új ajánlat 68 milliárd fontra értékeli a SABMillert, a 6,9 milliárd fontos nettó adóssággal számolva pedig mintegy 75 milliárd fontos vállalatérték adódik.

A SABMiller persze várhatóan ezt az ajánlatot is elutasítja majd, mert szerintük ez a vállalatérték még mindig kevés. Viszont a részvényárak alakulásából látszik, hogy ezen a határon fölül már kifejezetten jól fogadna egy fúziót a piac.

De hogy miért kellene ez a felvásárlás? Hát azért, mert egyre koncentráltabb a nagy sörgyártók piaca, így egyre kevesebb a felvásárolható cég. Ezen kívül piackutatók már rég kimutatták, hogy a legtöbb országban már nem nő számottevően a sörfogyasztás, így ezek a cégek inkább csak felvásárlások útján tudnak növekedni.

Az egyesített cégek költségeiket is csökkenteni tudják, az AB InBev és a SABMiller pedig a világ más régióiban erősek,

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.