Régész disznók találták meg ősi emberek nyomait Skóciában

Történelem
2015 október 07., 15:07
comments 27

Egy egykoron vadászó-gyűjtögető életmódot folytató, elzártan élő közösség nyomaira akadtak rá a skót partok mentén. Véletlenül, disznók. 

A tizenkétezer évvel ezelőttről származó kőeszközöket a British Archaeology című folyóirat legújabb számában mutatták be. 

A Reading Egyetem archeológusai, Steven Mithen és Karen Wicks elmondása szerint szabadjára engedett disznók kezdték fel Islay kikötője közelében a földet, ekkor túrták ki az ősi eszközöket. 

UNIVERSITY OF READING
photo_camera UNIVERSITY OF READING

A korábban megismert legrégebbi bizonyítékok azzal kapcsolatban, hogy élt ember Islay környékén, kilencezer évvel korábbanra mentek vissza. A jelenlegi felfedezés alapján viszont már fordultak elő itt emberek a jégkorszak előtt is. 

A megtalált leletek alapján az itt élő emberek az ahrensburgi kultúra tagjai lehettek, azaz a mai Németország területéről érkezhettek ide. (Discovery)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.