Valóban kormányzati kézivezérléssel irányították a HírTV-t Simicska gecizése előtt

2015 október 7., szerda 12:02
342

Ha valakinek lettek volna illúziói arról, hogyan működik Magyarországon egy papíron magánkézben lévő, valójában állami megrendelésekkel kitömött tulajdonos által működtetett, állami hirdetésekkel megtámogatott hírcsatorna Magyarországon, akkor nekik most elárult néhány bennfentes információt a Hír TV vezérigazgató-helyettese. 

A Kreatívnak nyilatkozó Tarr Péter szavaiból a következő derül ki. 

Simicska Lajos Gecizése Előtt (február 6.) a kormány kommunikációjáért felelős emberek heti rendszerességgel jártak be eligazítani a vezérkart. A velük történt egyeztetésen dőlt el, hogy kit hívnak be, milyen témát és hogyan dolgoznak fel. A Jobbik ki volt tiltva, DK-s és MSZP-s szereplő alig volt, témákat állítottak le fentről. 

 Simicska Lajos Gecizése Után aztán kormányzati bojkott indult a Hír TV ellen. A munkatársakat pedig bíztatni kellett arra, 

"hogy felejtsék el az öncenzúrát, a régi reflexeket, és próbáljanak meg szabad, független újságíróként viselkedni".

 Tarr szerint

"ez a tévé lett a szabadság kis szigete a magyar médiában".

Mondjuk a magunk részéről például eddig sem tudtuk, hogy milyen kormányzati instruálással hánykoldóni a tengeren, emberekkel egyeztetni a tartalomról, de nyilván felszabadító érzés lehet, ha ez elmúlik.

A HírTV-sel szembesültek még valamivel, ami számukra döbbenetes lehetett:

"Amikor a kormány-bojkott után nyilvánvaló lett, hogy ide egy fillér állami pénz sem jön majd, akkor az is egyértelmű lett, hogy kereskedelmi alapon kell működnünk".

Ha pedig ezentúl kereskedelmi alapon működik egy magántévé, akkor kénytelen a nézettségre is figyelni. Egészen addig nem számított, hogy nem voltak ellenzéki nézőik, "hiszen ellenzéki politikusokat nem nagyon láthattak itt".  

Így utólag pedig Tarr már azt is látja, hogy "sötét, borongós képi világ jellemzett bennünket, és kiégettek voltak a jobboldali nézők számára készült műsoraink is".

És amiatt a kényszer miatt, hogy kormánypárti politikusok nem voltak hajlandóak bemenni már a jól megszokott stúdióba, még valódi műsort is el kellett kezdeni gyártani. 

"Át kellett alakítani bizonyos műsorainkat arra, hogy a közéleti témákat próbáljuk meg politikusok nélkül, a különböző oldalú véleményeket mégis tárgyilagosan bemutatva, érdekesen feldolgozni".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt