Valóban kormányzati kézivezérléssel irányították a HírTV-t Simicska gecizése előtt

Média
2015 október 07., 12:02
comments 341

Ha valakinek lettek volna illúziói arról, hogyan működik Magyarországon egy papíron magánkézben lévő, valójában állami megrendelésekkel kitömött tulajdonos által működtetett, állami hirdetésekkel megtámogatott hírcsatorna Magyarországon, akkor nekik most elárult néhány bennfentes információt a Hír TV vezérigazgató-helyettese. 

A Kreatívnak nyilatkozó Tarr Péter szavaiból a következő derül ki. 

Simicska Lajos Gecizése Előtt (február 6.) a kormány kommunikációjáért felelős emberek heti rendszerességgel jártak be eligazítani a vezérkart. A velük történt egyeztetésen dőlt el, hogy kit hívnak be, milyen témát és hogyan dolgoznak fel. A Jobbik ki volt tiltva, DK-s és MSZP-s szereplő alig volt, témákat állítottak le fentről. 

 Simicska Lajos Gecizése Után aztán kormányzati bojkott indult a Hír TV ellen. A munkatársakat pedig bíztatni kellett arra, 

"hogy felejtsék el az öncenzúrát, a régi reflexeket, és próbáljanak meg szabad, független újságíróként viselkedni".

 Tarr szerint

"ez a tévé lett a szabadság kis szigete a magyar médiában".

Mondjuk a magunk részéről például eddig sem tudtuk, hogy milyen kormányzati instruálással hánykoldóni a tengeren, emberekkel egyeztetni a tartalomról, de nyilván felszabadító érzés lehet, ha ez elmúlik.

A HírTV-sel szembesültek még valamivel, ami számukra döbbenetes lehetett:

"Amikor a kormány-bojkott után nyilvánvaló lett, hogy ide egy fillér állami pénz sem jön majd, akkor az is egyértelmű lett, hogy kereskedelmi alapon kell működnünk".

Ha pedig ezentúl kereskedelmi alapon működik egy magántévé, akkor kénytelen a nézettségre is figyelni. Egészen addig nem számított, hogy nem voltak ellenzéki nézőik, "hiszen ellenzéki politikusokat nem nagyon láthattak itt".  

Így utólag pedig Tarr már azt is látja, hogy "sötét, borongós képi világ jellemzett bennünket, és kiégettek voltak a jobboldali nézők számára készült műsoraink is".

És amiatt a kényszer miatt, hogy kormánypárti politikusok nem voltak hajlandóak bemenni már a jól megszokott stúdióba, még valódi műsort is el kellett kezdeni gyártani. 

"Át kellett alakítani bizonyos műsorainkat arra, hogy a közéleti témákat próbáljuk meg politikusok nélkül, a különböző oldalú véleményeket mégis tárgyilagosan bemutatva, érdekesen feldolgozni".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.