A tudós, aki 12 éve nem fürdik, és meg is magyarázza, hogy ez miért jó

TUDOMÁNY
2015 október 09., 21:40
comments 147
photo_camera

"Miért hempereg a lovam egész álló nap a saját szarában?" - szegezte a kérdést 12 éve David Whitlocknak randipartnere. A témafelvetés elég szokatlannak tűnik egy romantikus randevún, talán ezért is akadt be annyira a kémikus tudósnak, hogy a kérdés megválaszolásának szentelje az életét. És ha már rászentelte az életét, nem csinálta félig: a sorsfordító randevú óta

egyáltalán nem fürdik

a szó hagyományos értelmében. Olykor-olykor, ha vizsgálódásai közben nagyon mocskos lesz - ami azért megesik, ha valaki szarban fetrengő élőlényeket vizsgál -, akkor vízzel lecsapatja magáról a koszt, de ezt leszámítva nem tisztálkodik.

Vizsgálódásai során viszonylag hamar felismerte, hogy a saját szarukban hempergő lovak valójában

élő baktériumokat dörzsülnek a bőrükbe, így óvva saját batériumflórájukat.

Ezután már csak össze kellett gyűjtenie ezeket a jó baktériumokat, amelyek segítenek a bőrre kerülő veszélyes anyagok semlegesítésében, hogy aztán oldatot készítsen belőlük, amit magára permetezhet.

Így született meg a Mother Dirt nevű, jutányos, flakononként 49 dollárért forgalmazott spray, aminek fő összetevője az ammóniát oxidáló baktérium (AOB), ami egymagában megszünteti a kellemetlen testszagot, amit valójában az izzadság ammóniatartalma okoz.

Whitlock, amióta megalkotta a Mother Dirtöt, mosdás helyett naponta kétszer befújja magát, illetve minden kézmosás után is, hogy pótolja a víz által lemosott baktériumokat.

A kísérlet különös mellékhatása, hogy saját állítása szerint amióta nem fürdik,

sokkal boldogabb.

Bár ennek okát tudományosan nem vizsgálta, hipotézise szerint ez a bőr nitrogén-monoxid-szintjével függhet össze - a rendszeresen mosdó emberek a nitrogén-monoxidot is lemossák magukról, pedig a nitrogénmonoxid bizonyítottan stresszoldó hatású.

És bár Whitlocknak eszébe nem jutna újra zuhanyozni - "az első pár hónapban még nehéz volt, most viszont már macerás lenne újrakezdeni" -, szerinte a sprayének akkor is van értelme, ha mellette nem adjuk fel a tisztálkodást. "Az AOB jótékony hatásához az is elég, ha zuhanyzás után befújja magát, hogy helyreállítsa a bőr baktériumflóráját" - mondta.

És végül a lényeg:

Whitlock nem büdös, legalábbis nem szoktak beszólni neki ezért.

"Csak ha nem váltok ruhát" - mondta. De arról még nem szokott le. (Via Motherboard)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt