Vesztett a Bikram jóga feltalálója a bíróságon: a jógapózokat nem védi a szerzői jog

jog
2015 október 09., 07:12
comments 92

A tanítványai megerőszakolásával vádolt milliárdos jógafeltaláló, Bikram Choudhury, aki a vagyonát és a hírnevét a párás melegben végzendő jóga kitalálására alapozta, sorra perelte be azokat a jógaiskolákat, ahol szintén a forró levegőn végzendő gyakorlatokat végeztek.

A perek még 2003-ban indultak, és Choudhury többek között arra hivatkozott, hogy a bikram jóga-órákon bemutatandó pózok sorozatát szerzői jog védi. Mostanra született ítélet, és a bíróság kimondta, hogy erről szó nincsen. 

photo_camera Bikram-jóga óra Párizsban JEAN PIERRE MULLER / AFP

A bíróság azt mérlegelte, hogy jógázás esetében beszélhetünk-e koreográfiáról (mert azt valóban védi a szerzői jogi törvény), és arra jutottak hogy nem. Azt elismerik ugyan, hogy egy ilyen pózsorozatban megvalósul a test mozdulatainak egy bizonyos ritmusa és térbeli alakulása, de ez ugyanez igaz akkor is, ha például olajat fúrunk vagy vajat köpülünk, azokat a mozdulatsorokat sem védi mégsem a szerzői jog. 

Choudhury korábban meglehetősen biztos volt abban, hogy nyerni fog, többek között arról beszélt, hogy 

Atombomba méretű golyóim vannak, kettő, száz megatonnás darabja. Senki sem baszhat ki velem. 

(BoingBoing)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.