Hitler visszatért, a németek szeretettel fogadták

Vicces film készült Németországban a mai világban újra felébredő Adolf Hitlerről (Timur Vermes bestsellerje alapján, címe: Nézd ki van itt, azaz Er ist wieder da), aminek alkalmából a Hitlert játszó színész, Oliver Massuci megtapasztalhatta, hogyan viszonyulnak a mai németek egy Hitler-ruhában, Hitler-bajusszal megjelenő, általánosan is Hitlernek kinéző emberhez.

A tapasztalata az, hogy aggasztóan sokan reagáltak pozívan Hitler megjelenésére.

Oliver Masucci balra (AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL)

Massuci szerint a német középosztály jobbratolódását jelzi, hogy milyen sokan üdvözölték kedvesen Hitlert – mondta a színész az ARD-nek. Voltak, akik boldogan kezet ráztak vele, vagy odamentek fényképezkedni, mások pedig egészen megnyíltak kérdéseire, és szinte senki nem lett mérges Hitler láttán.

Igaz, már a könyv sikere idején sokan arról beszéltek, hogy évtizedek után először érzik úgy a németek, hogy szabad Hitlerrel viccelni. Voltak olyan kritikusok, akik szerint a könyv – és így most a belőle készült film is – trivializálja a nagy népirtót. Korábban, a Bukás idején pedig az volt az újdonság, hogy egy német film "emberként" mutatja be híres diktátorát.

(ARD Tagesschau)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.