A cseh védelmi miniszter azt állítja, Simicskó a menekülteket hozzánk buszoztató oroszokról adott tippeket neki

POLITIKA
2015 október 11., 12:27
comments 176

A menekültek ororsz pénzügyi segítséggel utaztak fel a Balkánról Nyugat-Európába 

– legalábbis erről beszélt a cseh védelmi miniszter a Mladá Fronta Dnes nevű lapnak adott hétvégi interjújában.

Martin Stropnický hozzátette, hogy ezt a hírt a magyar védelmi minisztertől tudja. 

Igaz, hogy ezt nem tudja 100 százalékig megerősíteni, de nincs oka, hogy ne bízzon a magyar kollégája szavában.

Elmondta, hogy a Balkán területén, nem kis létszámban jelentek meg olyan autóbuszok, amelyekről senki nem tudja, hogy ezek honnan kerültek oda, de elég valószínű, hogy Oroszország pénzelhette a projektet. A hatalmas emberáradatot ilyen módon szállították a schengeni határhoz.

A cseh védelmi miniszter az interjúban beszélt arról is, hogy az ilyen és ehhez hasonló eszközök bevetése Oroszország érdekében áll, mert segíti az EU lassú szétesését.

Az Index rákérdezett a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy volt-e erről szó a miniszterek közötti egyeztetésen, de a tárca szerint a cseh politikus szavai félreértésen alapulhatnak.

A Minisztérium szerint a NATO védelmi minisztereinek csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. Ennek kapcsán több ország vezetői részéről megfogalmazódott olyan álláspont, hogy az orosz beavatkozásnak lehet olyan következménye, hogy fokozódik a migrációs nyomás Európán. 

A Minisztérium hozzátette, hogy a tanácskozás után a magyar és a cseh miniszterek valóban egyeztettek egymással, de szerint Simicskó István részéről nem hangzott el olyan kijelentés, amit a cseh kollégája neki tulajdonít.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.