Az Egyesült Államok kártérítést fizet a tévedésből szétlőtt kórház áldozatai után

2015 október 11., vasárnap 4:36
67

A Pentagon szóvivője szerint azok, akik megsérültek és a halálos áldozatok hozzátartózói pénzbeli kártérítést fognak kapni az Egyesült Államoktól. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy foglalkozzanak a tragikus baleset következményeivel. Továbbá külön alapot hoznak létre a szétlőtt kórház újjáépítésére.

A múlt héten legalább 22-en vesztették életüket , mikor az amerikai légierő lebombázott egy kórházat az észak-afganisztáni Kunduzban, ahol az afgán hadsereg és szövetségesei épp a tálibokkal harcolnak. A támadás után egy héttel még 30 eltűnt embert keresnek.

Az afgán hadsereg vizsgál egy helyszín Kundizban, ahol korábban harcok dúltak a tálibok és a hadsereg közt (AFP)

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű francia szervezet háborús bűncselekménynek minősítette a támadást, és azt követelte, hogy független, nemzetközi bizottság vizsgálja ki a tragédia körülményeit.

A támadás miatt Barack Obama bocsánatot kért az Orvosok Határok Nélkül elnökétől és az afgán vezetéstől is.

Az amerikai hadsereg elismerte, hogy hibáztak, de a héten egyre zavarosabb magyarázatokat adtak arra, hogy pontosan ki a felelős a kórház szétlövéséért.

Először arról beszéltek, hogy a légicsapásra azért volt szükség, mert az amerikai egységek közvetlen tűz alá kerültek a közelben, majd pár nappal később már azt mondták, hogy a végzetes támadást az afgán erők kérésére hajtották végre. Majd másnapra ismét megtolták annyival, hogy az afgánok kérését a a helyszínen lévő amerikai katonák ellenőrizték és hagyták jóvá.

Az Orvosok Határok Nélkül vezetői szerint az amerikai mellébeszélés is azt bizonyítja, hogy független vizsgálatra van szükség az ügyben, mert az amerikai hadsereg csak eltussolná az ügyet. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt