A német igazságügyi miniszter nem tartja jó ötletnek a határ menti tranzitzónákat

A német kormánykoalíciót élesen megosztja a kérdés, hogy szükséges-e tranzitzónákat építeni a határon azok számára, akiknek nagy valószínűséggel amúgy sem fogadnák el a menedékkérelmét. 

Heiko Maas (TOBIAS SCHWARZ / AFP)

A szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas elismerte, hogy szükség van a menekültek gyors regisztrálására, de ha több ezer embert őrizetbe vesznek a határon, azzal csak több problémát teremtenek maguknak, mint amennyit megoldanak. Szerinte ezért a kereszténydemokraták követelése a gyakorlatban kivitelezhetetlen. 

A tranzitzónák felépítését a szociáldemokraták frakcióvezetője is visszautasította. Thomas Oppermann szerint sem működne a gyakorlatban, ezen túl pedig emberileg sincs rendben.

A menekültválság kezelése egyre több feszültséget okoz a nagykoalíción belül. Először a Merkel-féle CDU és a bajor CSU esett egymásnak, mire meg tudtak egyezni a tranzitzónákról, addigra a szociáldemokratákkal kerültek konfliktusba. 

A tervek szerint ezekben a tranzitzónákban azoknak kérelmét bírálnák el, akik a biztonságosnak minősített országokból érkeznek, így kevés esélyük van a menekültstátusz megszerzésére.( Süddeutschen Zeitung)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.