Az már biztos, hogy légvédelmi rakéta végzett az MH17-essel

külföld
2015 október 13., 10:53
comments 182

Kedd délután negyed kettőkor hozza nyilvánosságra végleges jelentését az MH17-es lelövését vizsgáló holland közelekdésbiztonsági tanács. Ez a szervezet a nemzetközi szabályok szerint csak a tragédia okait vizsgálja, felelősséget nem hivatott megállapítani, így azt nem is fogja.

Az viszont már a 2014 szeptemberében kiadott előzetes jelentésük alapján is világos, hogy okként külső behatást, konkrétan rakétarobbanást fognak megjelölni. A kiszivárgott információk szerint a végleges jelentés megállapításai szerint

föld-levegő rakéta robbanása okozta a tragédiát,

vagyis az az orosz védekezés, hogy az MH17-est valójában az ukrán légierő egyik vadászgépe lőtte le, cáfolva lesz.

A jelentés nevesíteni is fogja, hogy a katasztrófát okozó rakétát az orosz BUK légvédelmi rendszerből lőtték ki. Ez a felelősség szempontjából még nem sokat jelent, ezt a fegyverrendszert az orosz és az ukrán hadseregben is rendszeresítették.

A jelentést csak délután hozzák nyilvánosságra, de a délelőtt zárt körben az áldozatok rokonaival már ismertették. Az ő elmondásaik alapján a vizsgálati jelentés szerint

  • egyértelműen egy BUK rakéta okozta a tragédiát;
  • a rakéta a gép előtt robbant, elsőként a pilótafülkében ülőkkel végezve;
  • a pilótafülke hamar leszakadt a gépről - ennek a maradványait amúgy jópár kilométerrel nyugatra találták meg a gép roncsainak javától.

Azt, hogy ki a felelős a 298 embert megölő tragédiáért, egy, a közlekedésbiztonsági tanácséval párhuzamos bűnügyi vizsgálat állapíthatná meg,

már amennyiben volna rá esély, hogy lefolytassák.

Pillanatnyilag ugyanis a holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport még ha akarna se tudna vádat emelni senki ellen, mert még arról se született döntés, hogy hol folytassák le a vizsgálatot. Azért nem, mert

Oroszország megvétózta azt a holland tervet, hogy nemzetközi bíróságot állítsanak fel a történtek kivizsgálására - erre mondjuk kimondottan okuk lehet.

Az az Oroszország akadályozza tehát a vizsgálatot, amely kedden, órákkal a holland vizsgálati jelentés cáfolata előtt maga is ismertette a BUK fegyverrendszereket gyártó Almaz-Antej saját vizsgálatának eredményeit.

Ez a vizsgálat, amellett, hogy a felelősséget az ukránokra igyekszik hárítani, meglepő módon hivatkozik a még nem is nyilvános holland jelentés "megállapításaira", eleve kétségbe vonva azokat:

  • Bár az orosz cáfolat kiadásakor még fogalmunk se lehetett arról, hogy a holland vizsgálat mit állít a rakéta becsapódási szögéről, az Almaz-Antej vizsgálata szerint "téves" az az állítás, hogy a rakéta a gép előtt robbant volna.
  • Ezt azért fontos ennyire hangsúlyozniuk, mert szemből csakis az oroszpárti lázadók által megszállt területről érkező rakéta találhatta volna el az MH17-est.
  • Az Almaz-Antej emellett azt állítja, hogy a tragédiát egy BUK 9M38 típusú rakéta okozta - ezt viszont már négy éve kivonták a rendszerből, használatuk "tilos".

Ezek ismertetése után pedig beismerték, hogy még csak esélyük sem volt a valódi roncsok és rakétarepeszek vizsgálatára, vagyis megállapításaikat saját bevallásuk szerint is "átlagos minőségű" fényképfelvételekre alapozzák, bár már ezek is "gyanút" ébresztettek bennük a még nem is nyilvános holland jelentés megállapításairól. (Via BBC, Reuters, Russia Today. Címlapkép: az MH17 egyik darabja. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.