Régi videójáték jelenetét mutatta be az orosz légierő munkájaként az oroszbarát egyiptomi műsorvezető

külföld
2015 október 13., 04:21
comments 53

Ahmed Moussa eddig is ellentmondásos alakja volt az egyiptomi médiának, sok sztori kering arról, hogy eléggé saját szája íze szerint szereti értelmezni a tényeket. De legutóbbi kísérletével inkább hülyét csinált magából, semmint komoly hatást sikerült volna elérnie. 

Beszélgetős műsorának legutóbbi részében épp az orosz hadsereget és az orosz beavatkozást dicsérte, amiért légicsapások végrehajtásába kezdtek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állásai ellen Szíriában (Mint azt amúgy tudni lehet, nem csak az IS ellen, hanem Aszad elnök összes ellensége ellen). 

Ehhez pedig egy videófelvételt is bemutatott, hogy illusztrálja miről van szó. Csakhogy a felvételnek nem sok köze van az orosz beavatkozáshoz. Mint azóta kiderült, öt éve került fel a Youtube-ra, és minden jel szerint egy videójátékból származik. 

"Hadd beszéljek nektek Oroszországról. Oroszország nem szórakozik. Amerika csak szórakozott, nem is próbálták eltalálni az IS-t. Ha valamit próbáltak egyáltalán, az az IS támogatása volt, finanszírozták és fegyverezték őket. Az oroszok nem. Igen, ez itt az orosz hadsereg, az orosz fegyverek, ez Vlagyimir Putyin. Igen, ez a harc a terrorizmus ellen, igazi harc. Most egy félelmetes videót fogunk látni, igazán félelmeteset."

- ezzel vezette fel Moussa a videót. Amit az egyiptomi internetezők közül sokan azonosítottak, mint egy 2010-es orosz videójáték, az Apache Air Assault egy jelenetét. 

Moussa ennek ellenére a felvételen odavolt a jelenetért:

Látták ezt a precizitást? Azok ott terroristák, tankjaik, láthatják. Ezek az IS harcosai, fegyverekkel. Láthatják ezt az autót, és egy pillanattal később vége. 

A tévébemondó ennek köszönhetően sztár lett ismét az interneten, egymás után születnek a hasonló tréfák:

(via Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.