Amerikai érdekre hivatkozva kitart az offshore-üzletek mellett a Fidesz

Az LMP törvénymódosítást kezdményezett a parlament gazdasági és informatikai bizottságának keddi ülésén, de a Fidesz nem támogatta a kezdeményezést. Sőt, a kormánypártiak még arra sem tartották érdemesnek Szél Bernadett és Schiffer András társelnökök javaslatát, hogy vita legyen róla. 

Andy Vajna

A javaslat lényege az lenne, hogy 

"kizárják az offshore cégeket a a közpénzek felhasználásából és mentesítsék a közigazgatást az adóparadicsomokban bejegyzett vállalatok tevékenységétől."

Schiffer szerint ha az Országgyűlés elfogadná a tervezetet, akkor se az állam, se az önkormányzatok, de még a Magyar Nemzeti Bank sem üzletelhetne offshore-hátterű vállalkozásokkal. Ezzel szemben jelenleg Andy Vajna személyében, folytatta a társelnök, olyan emberek vannak miniszteri biztosi állásban, akik maguk is ilyen cégeken keresztül nyerészkednek. Schiffer szóba hozta a Met Zrt. és a letelepedési államkötvényeket értékesítő vállalkozások esetét is. 

A kormánypárt részéről a bizottság alelnöke, Bánki Erik védte a kormánypárt elutasítását. Szerinte ha elfogadnák a lépést, azzal a 

az amerikai vállalkozások nagy részét kizárnák az állami munkákból, 

és különben is, 2011-ben a kormány egy törvénymódosítással világossá tette, hogy a magyar és uniós pénzek esetében nem támogatja az offshore cégeket. 

Az LMP szerint az a módosítás nem terjed ki az államigazgatás teljes körére, amit az általuk sorolt példák bizonyítanak. Bánki végül azzal keverte le a témát, hogy a bizottsági ülésen csak politikai, és nem szakmai vita zajlana a kérdésről, úgyhogy inkább fel se vetik. Schiffert Varju László független és Volner János jobbikos képviselő is támogatta a kérdésben . 

(mno.hu)