Megérkeztek a cseh katonák, akik nem mehetnek a határhoz

Szerda délután megérkezett az a 21 cseh katona Kaposvárra, akiket Prága a schengeni határ megvédésének segítésére küldött Magyarországra. Bár Szijjártó Péter is arról beszélt múlt héten a közmédiában, hogy

"már a jövő héttől lehetővé válhat a határrendészeti együttműködés visegrádi keretekben."

A magyar külügyminiszter szerint 

"megállapodás született a visegrádi országok között arról, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az Európai Unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében."

A közös határőrizetnek továbbra sincsen jogalapja, hiszen a magyar Országgyűlés nem szavazott külföldi haderők bevetéséről az ország területén. 

A most érkezett cseh katonák ezért a Balaton2015 fedőnevű (?) gyakorlaton fognak részt venni, aminek keretében a magyar katonákkal közösen begyakorolják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos logisztikai támogatási feladatokat. Takács Attila dandártábornok a fogadásakor elmondta, hogy 

"a cseh katonáknak nincs felhatalmazásuk határrendészeti feladatok ellátására, a gyakorlat alatt határbiztosítással kapcsolatos feladatuk nem lesz."

(via MTI)