Az ukrán miniszterelnök szerint legalább ezer milliárd dollár kártérítés járna nekik az oroszoktól Krímért

Arszenyij Jacenyuk kijevi sajtótájékoztatón beszélt erről. 

Elmondta azt is, hogy ezen felül a Kelet-Ukrajnában kirobbantott fegyveres konfliktus miatt is kártérítésre tart igényt Oroszországtól Ukrajna. Hozzátette, hogy mivel a katonai beavatkozás Oroszország részéről még folyamatban van, ennek összegét még hozzávetőlegesen sem tudja megmondani. 

Mint elmondta, Ukrajna kész jogi úton is háborúzni Oroszországgal és megvédeni érdekeit. Hangsúlyozta, hogy az ukrán állam, valamint a bankok és a vállalatok minden lehetséges fórumon pert indítanak Moszkva ellen az összes vitás kérdésben, a Krím félsziget tavalyi bekebelezése és a tavaly kirobbant Donyec-medencei fegyveres konfliktus miatt elszenvedett veszteségekért, a Viktor Janukovics hivatalából eltávolított volt államfő által felvett orosz hitel átalakításáért, valamint a gázvásárlás és szállítás ügyében. 

SAMUEL KUBANI / AFP

Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához már több ügyben keresetet nyújtott be Kijev. 

"Ami a jogi eljárásokat érinti, két kérdésben már keresetet nyújtottunk be az európai bírósághoz Oroszországgal szemben, amelyek a Krím annektálását, valamint a Donyeck és Luhanszk megyékben való beavatkozást érintik. Ezenkívül külön eljárás indult a Gazprom (orosz állami gázvállalat) ellen a gázvásárlás és a tranzit ügyében" 

- fejtette ki a miniszterelnök. Felszólította Moszkvát, hogy ne késleltesse az eljárások menetét újabb és újabb halasztási kérelmekkel. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.