Jövőre felújítják a Nyugati tér legendás felüljáróját

építészet
2015 október 15., 07:38
comments 89

Legkorábban 2016 második felében kezdődhet a Nyugati téri felüljáró felújítása, írja az Index. Rá is fér, most így néz ki:

photo_camera

A legendás felüljárót 1979-80-ban építették az akkori Marx térre, és attól lett legendás, hogy két irányból kezdték építeni, viszont középen nem ért össze. Mindenféle pletykák kezdtek terjedni arról, hogy azért nem, mert az egyik felét az oroszok (szovjetek) építették, meg hogy a tervező öngyilkos lett - ezeket az Urbanlegends cáfolta, amikor még 2008-ban utánajárt az eseményeknek, sőt a tervezőt, Wellner Pétert is sikerült megszólaltatnia. 

Wellner elmondta, nem az volt a baj, hogy nem ért össze középen a híd, hanem azért kellett egyes elemeket visszabontani, mert "alakhiba keletkezett". 

A beruházás viszont olyan közfigyelem és médiaérdeklődés mellett zajlott, hogy a felelősöket annak rendje és módja szerint felelősségre vonták: 1980-ban a munkaügyi bíróság tárgyalta a felüljáró építésekor elkövetett szabálytalanságokat. 

Mint az Urbanlegends írja:

"A legnagyobb büntetést Wellner Péter tervező és a helyettese kapta. Az ítélet szerint Wellnert alacsonyabb munkakörbe helyezik, 10 százalékkal csökkentik a fizetését, és 6 havi bérnek megfelelő kártérítés, azaz 46 ezer forint megfizetésére kötelezik. A Hídépítő Vállalat többi érintett dolgozóját a bíróság csak megrótta, illetve enyhe kártérítés megfizetésére kötelezte."

Wellnerék fellebbeztek, részsikerrel:

"Mire az ügy 1982-ben a Fővárosi Bíróságra került, az Igazságügyi Műszaki Szakértői Intézet megállapította: a hibát tényleg az okozta, hogy a kivitelezést siettették. Ezt figyelembe véve a Fővárosi Bíróság enyhítette a kártérítés összegét: Wellnernek 8 ezer forintot kellett fizetnie. Mindezt azért, mert a bíróság szerint – noha nem hibázott – tekintélyével el kellett volna érnie, hogy a kivitelezés során a technológiai időszükségletet a városvezetés sürgetése ellenére is figyelembe vegyék."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.