Megint könnygáztámadás miatt szakadt félbe a koszovói parlament munkája

külföld
2015 október 15., 07:46
comments 15

Pár héten belül másodszor ért véget így az ülés

Pedig most szigorú biztonsági intézkedések is voltak a múltkori eset miatt, de az ellenzéki Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt képviselője ismét könnygázpalackot dobott a terembe az ülés kezdetén. A termet kiürítették.

Az ellenzék hetek óta akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával Brüsszelben kötött augusztusi megállapodásról. A kisebbségi szerb önkormányzatok közösségének létrehozásáról szóló egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek.

Ilir Deda, a szintén ellenzéki Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt alelnöke csütörtökön azt mondta, népszavazást kell kiírni a kisebbségi szerb önkormányzatok létrehozásáról.

Az Önrendelkezés képviselői és aktivistái korábban kétszer is tojással dobálták meg a koszovói kormányfőt, a múlt csütörtökön pedig a mostani esethez hasonlóan könnygázpalackot dobtak az ülésterembe. Azt mondják, addig akadályozzák a parlament munkáját, amíg az aláírás visszavonására vonatkozó követelésük nem teljesül.

Ganimete Musliu, a nagyobbik kormánypárt, a - Hashim Thaci külügyminiszter vezette - Koszovói Demokrata Párt (PDK) képviselője vandalizmusnak nevezte az ellenzéki akciókat a parlamentben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.