Orbán szerint Magyarország felkészült a schengeni előírások betartására

Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar-horvát határszakaszon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, az Európai Tanács brüsszeli ülésére érkezve.

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt azt mondta: ezt az állapotot Magyarország ha kell, egy órán belül meg tudja valósítani, viszont ez csak „a második legjobb megoldás”, a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni.

Orbán Viktor szerint péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar-horvát határszakasz esetleges lezárásáról, egyelőre meg kell várni a V4-es országok és az Európai Tanács egyeztetését.

Mindenesetre Magyarország felkészült, „a zöldhatár védelméhez szükséges műszaki létesítmények elkészültek, a szükséges magyar élőerő jelen van”, és a visegrádi partnerekkel nemzetközi összefogást is sikerült felépíteni, ez „szívbéli barátságon nyugvó közép-európai együttműködés” – mondta Orbán az MTI szerint.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.