Szijjártó a horvát határ lezárásával fenyeget

Ha ez Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög schengeni határ biztosítására, akkor Magyarország kész lezárni saját schengeni határát Horvátországgal – mondta Szijjártó Péter a Reutersnek.

„Arra sürgettük Görögországot és az (uniós állam- és kormányfőket tömörítő) Európai Tanácsot, hogy állítsanak fel egy közös európai erőt a külső schengeni határ védelmére. Sajnálatos módon ez a döntés nem született meg. Ha nem születik meg az Európai Tanács ülése során ma és holnap, akkor komolyan fontolóra kell vennünk, hogy megvédjük a schengeni övezetet a horvát-magyar határon” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy ez hasonló intézkedésekkel járna, mint a magyar-szerb határ lezárása. Magyarország már értesítette a tervről Szlovéniát, Ausztriát és Németországot is.

Szerinte, ha a kormány lezárja a zöldhatárt, csak rendezett módon, határátkelőkön át lehet majd belépni Magyarországra, a beutazásra feljogosító okmányok nélkül pedig menekültstátusért lehet folyamodni. Ha Horvátország betartja az európai uniós szabályokat és regisztrálja a menedékkérőket, akkor nekik Horvátországban kell maradniuk, amíg az ügyükét elbírálják, és ha Zágráb nem veszi nyilvántartásba őket, akkor a horvát-magyar határon kell megtenniük ugyanezt.

„A déli határaink szigorú védelmével azt üzenjük, hogy nincs értelme útra kelni” – mondta.

A külügyminiszter szerint Horvátországnak késznek kell állnia a határzárra, miután a horvát miniszterelnök közleményben úgy fogalmazott, hogy jobban tudják kezelni a helyzetet, mint Magyarország.

„Hinnünk kell neki, hiszen ő a miniszterelnök” – mondta Szijjártó Péter.

Szijjártó azt mondta: „Ausztria is tisztában van azzal, hogy (a horvát határ lezárása) megtörténhet. Beszéltem a német kollégámmal is, és a németeknek is tudomásuk van arról, hogy meghozhatunk egy ilyen döntést.” (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.