Angela Merkel támogatja, hogy tranzitzónák álljanak a német határon

A német kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában beszélt arról, hogy most egy rendkívüli helyzetet élnek át, amikor átmenetileg a rendkívüli eszközök is hasznosak tudnak lenni. Ezért támogatja a határ menti tranzitzónák felállítását. 

Szerinte ezzel a német kormány egy uniós irányelvet valósít meg, igaz abban a tranzitzónákat eredetileg az EU külső határaira tervezték, de a Bizottság engedélyezte számukra, hogy átmenetileg a belső határokon is alkalmazzák.

AFP PHOTO / DPA / BERND VON JUTRCZENKA

Hangsúlyozta, hogy ezekben a tranzitzónákban azoknak a menedékkérelmét kell elbírálni, akik a biztonságosnak minősített országokból érkeznek. Azt elismerte, hogy zónák létrehozása nem oldja meg egy csapásra a menekültválságot, de ahhoz hozzájárulhatnak, hogy rendezettebb legyen a menekültek mozgása a határon.

Beszélt arról is, hogy a tranzitzónák létrehozása nem azt jelenti, hogy le akarják zárni a határokat, mert ahhoz sok kilométernyi kerítést kellene felhúzniuk, de szerinte léteznek más eszközök is, amivel rendezni lehet a helyzetet és még az értékeikkel is összhangban állnak.

A radikális jobboldal pártok egyre növekvő népszerűségével kapcsolatban megjegyezte, hogy az embereket olyan álmegoldásokkal hitegessék, amelyek nemhogy enyhítenének a problémákon, hanem még fokozzák is azokat.

Felsorolta, hogy Németország szerinte mik alapillérei: 

  • az Alaptörvény; 
  • a szociális piacgazdaság;
  •  az EU-tagság;
  •  a NATO;
  • és Izrael biztonságának garantálása. 

Hozzátette, hogy mindenki, aki azért érkezik hozzájuk, hogy szabadságban éljen, gyakorolhassa a vallását és kimondhass véleményét, el kell fogadnia ezeket az alapértékeket. (via FAZ)