Szijjártó: A horvát határ lezárása a második legjobb megoldás

migráció
2015 október 16., 13:25

"Az lett volna a jó, ha csütörtök éjjel az EU tagállamainak vezetői meg tudnak állapodni abban, hogy közösen védik meg Görögország határait. Sajnos ez nem sikerült." - kezdte Szijjártó Péter külügyminiszter, amikor bejelentette, hogy lezárjuk a horvát határt is

Emlékeztetett, hogy az EU közben elvárja a schengeni határok védelmét, így Magyarországnak lépnie kell. "Ez csak a második legjobb megoldás, a legjobb a görög határ közös határ védelme lett volna" - értékelte Szijjártó a pénteki döntést.

"Szombattól Magyarország teljeskörűen érvényesíti a schengeni jogszabályokat Magyarország és Horvátország határán. A zöldhatárt éjféltől lezárjuk, a továbbra is nyitott hivatalos határátkelőhelyeket szigorúbban őrizzük" - mondta Szijjártó.

Két tranzitzónában lehet majd menekültkérelmet benyújtani. A szerb határon is vannak ilyen zónák. Az ottani tapasztalatok szerint szinte senki sem kap menekültjogot az így kérelmezők közül, előbb-utóbb mindnekit visszaküldenek a határ túloldalára a magyar hatóságok. 

"Technikai szempontból minden úgy fog kinézni mint a szerb határon. Hasonló eredményeket is várunk el" - mondta Szijjártó.

"A terheknek Görögország vállain kellene nyugodniuk, de ismét egyedül maradtunk. Szerencsére három visegrádi partnerünk eszközökkel és rendőri erőkkel segít" - elemezte a helyzetet.

A cseh, lengyel és szlovák segítők a szerb határnál vigyáznak, és az így felszabaduló magyar erőket lehet a horvát határra küldeni.

A budapesti horvát nagykövetet szóbeli jegyzékkel tájékoztatta a magyar külügy nem sokkal a bejelentés előtt, illetve a szomszédos országok külügyminisztereit és német kormányt is értesítették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.