Egy Fideszes tervezet 250 millióért árulta volna a magyar állampolgárságot

POLITIKA
2015 október 17., 07:13
comments 64

A Népszabadság birtokába jutott egy tervezet, amiben Fidesz-közeli üzleti körök javaslatai szerepelnek. A dokumentum tavaly nyáron jutott el Orbán Viktor asztaláig, de végül nem lett belőle semmi.

A bizalmas tervezet legfőbb javaslata, hogy a letelepedési kötvények sikerén felbuzdulva Magyarország indítson egy állampolgársági befektetési programot, amiben 800 ezer euróért lehetett volna magyar állampolgárságot vásárolnia a külföldieknek. A dokumentum abból indult ki, hogy a világon kb. 600-700 ezer olyan, minimum 20 millió dolláros vagyonnal rendelkező család él, amelyik nem utazhat szabadon. Ők magyar állampolgárság vásárlásával segíthetnének magukon, hiszen Magyarország az EU és a schengeni övezet tagja, és egy csomó más államba utazáskor könnyített vízumot igényelhetnek a magyar állampolgársággal rendelkezők.

A külföldi, gazdag családoktól évente 450-650 milliárd forintot reméltek az állampolgárságokért cserébe beszedni a tervezet készítői.

A program családi lett volna, azaz az állampolgárságot az egész családnak (maximum 8 főig) lehetett volna megvenni.

A javaslat érdekes módon megjegyzi azt is, hogy a külföldiek állampolgárság-vásárlásánál versenyhátrányt jelenthet, ha Magyarország csak az alkotmányban is szereplő, férfi és nő közötti kapcsolatot fogadja el házasságként. A tervezet szerint érdemes lenne Magyarországnak félretennie fenntartásait a szexuális kisebbségekkel szemben, hiszen nem hivatalos becslések szerint az állampolgárságra vágyó, tehetős külföldi családoknál nagy számban előfordulnak azonos neműek közötti élettársi és házassági kapcsolatok is.

Évente 1000 család kaphatott volna így magyar állampolgárságot, szigorú hatósági átvilágítás után. A tervezet az átvilágításba bevonta volna az Amerikai Egyesült Államokat és az EU-t is.

„Az EU és az USA igénybevétele bizonyos információszivárgási kockázatot jelent, ám az esetleges botrányok esetén segít a felelősség áthárításában”

- írja a dokumentum.

A Népszabadság szerint Orbán Viktor fociszeretetére apellálhattak a tervezet készítői, mikor kiemelték, hogy a programban a focisták honosítása is sokkal könnyebb lenne, hiszen nem kellene hozzá ingatlant vásárolniuk Magyarországon.

A dokumentum javasolta a külhoni magyaroknak szóló kedvezményes honosítási eljárás megszüntetését is.

A program lebonyolításában a tervezet készítői azokra az ügynökökre számítottak volna, akik a letelepedési kötvények árusításában már bizonyítottak, de a dokumentum kitér arra is, hogy ezeket az ügynököket független ellenőröknek kellene figyelniük, nehogy valamelyik a saját zsebére kezdjen dolgozni.

A Népszabadság fideszes forrásai nem tudták megmondani, hogy a javaslat végleg elvérzett vagy csak átmenetileg került le a napirendről. (via 24.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.