Háborús bűnössel találkozott az amerikai órás hülyegyerek

2015 legidegesítőbb hőse minden bizonnyal a 14 éves texasi Ahmed Mohamed, aki azért lett híres, mert elvitt az iskolájába egy órát, amit ő csinált otthon, de letartóztatták, mert egy csomóan bombának hitték. Ez amúgy nem is csoda, Ahmed Mohamed órája tényleg úgy néz ki, mint egy pokolgép. Íme:

Ha én egy ilyennel próbáltam volna besétálni egy amerikai iskolába, inkább annak örülnék, hogy élve megúsztam a dolgot. Ahmedből viszont sztár lett, hiszen az óraépítés miatt meghurcolt zseninek kiáltotta ki a sajtó. Még Barack Obama elnök is meghívta magához a Fehér Házba.

Aztán kiderült az is, hogy az órát igazából nem is ő építette, csak összerakta más órák alkatrészeit.

De ez már senkit nem érdekelt, Ahmedet éltették a NASA tudósai és a facebookos Mark Zuckerberg is. A fiú találkozott már Jordánia királynőjével, a török miniszterelnökkel és Sergey Brinnel, a Google társalapítójával is.

De ezután még nem Obamához vezetett az útja, ellátogatott ugyanis a háborús bűnökkel gyanúsított, és a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött szudáni elnökhöz, Omar el-Basírhoz.

Az apa, a hülyegyerek és a háborús bűnös (AFP)

Az elnökkel Szudán fővárosában, Kartúmban találkoztak. A fiú nagyon örült, és a helyi rádió szerint megesküdött, hogy egyszer majd egy új találmánnyal tér haza Szudánba. (Mert ugye az órát ő a saját találmányának tartja.)

Ahmedet apja, Mohamed Hassan al-Sufi is elkísérte Kartúmba. Ő még Szudánból vándorolt ki az Egyesült Államokba, miután indult egy elnökválasztáson épp Omar el-Basír ellen, de vesztett. (BBC)