Semjén Zsolt, az elmúltnyolcévezés utolsó partizánja és élő lelkiismerete

politika
2015 október 18., 09:01
comments 347

Eltelt öt év a szocialisták bukása óta, de már annak is több, mint három éve, hogy Budai Gyula befejezte elszámoltatási és korrupció-ellenes kormánybiztosi munkáját. Érthető lenne, ha időként kihagyna a kormánypárti politikusok figyelme, csökkene a lelkesedésük. Sőt, néha mintha lennének halvány jelei, hogy hagynák feledésbe merülni az elmúlt öt év előtti nyolc évet.

De van, aki tartja az emlékezés fáklyáját, ezzel is bizonyítva, hogy nem véletlenül lett belőle az, ami. Az egyetlen miniszterelnök-helyettes.

Miután nem lehet hetente átadni egy szív- és érrendszeri betegek, valamint cukorbetegek rekreációját segítő tanösvényt, a nemzetpolitikáról pedig még a köztévé sem hívja be naponta beszélgetni Semjén Zsoltot, találni kellett valamit, ahol helyre lehet rakni az MSZP-t és a kimúltában is rettenetesen veszélyes SZDSZ-t. 

Ez pedig a parlamenti képviselők írásbeli kérdéseire adott írásbeli válasz műfaja. 

Lehetne nagyon unalmas, sokan nem is tudják bejátszani a pályát, de Semjén Zsoltot nem ilyen kopjafából faragták. A héten is bebizonyította, mekkora mestere a műfajnak.

Fodor Gábor fordult a miniszterelnökhöz, azzal a kérdéssel, hogy a Rogán Antalnak kreált Miniszterelnöki Kabinetiroda helyett nem lett volna jobb inkább a mamutminisztérium EMMI-t szétbontani külön szakterületekre, és mint régen, legyen külön tárcája az oktatásnak, kultúrának, az egészségügynek és a környezetvédelemnek.

Ha Fodor Gábor azt gondolta, hogy majd a miniszterelnök kezd el neki magyarázkodni, alaposan tévedett. Mert a választ Semjén Zsolttól kapta.

"Érdekesnek találom Képviselőtársam felvetését az önálló tárcákra vonatkozóan. Fel tudjuk idézni, hogy az önálló Egészségügyi Minisztérium ötlete volt a vizitdíj vagy a kórházi napidíj. Az önálló Önkormányzati Minisztérium bábáskodásával az önkormányzatok soha nem látott adósságcsapdába kerültek, amelytől a jelenlegi kabinet szabadította meg őket. Az önálló Pénzügyminisztérium is jól menedzselte az államadósság történelmi magasságokba jutását. Azt is megjegyezném, hogy az említett kormányban önálló Kormányzati koordinációért felelős tárca nélküli miniszter volt, visszatekintve az Önök hivatali munkásságára, ennek a tárcának végképp nem volt értelme"

- írta Semjén.

A hibátlan érvelés alapján a pénügyminisztérium akár maradhatott volna, és tényleg rossz akár belegondolni is, hogy ha lenne egészségügyi minisztérium, akkor egyszercsak bevezetnék a vizitdíjat. Az nem derült ki, mi volt a környezetvédelmi tárca bűne, de biztosan volt valami, ami miatt nem érdemli meg az önállóságot.

Nemcsak a múltat elfeledtetni akaró Fodor szaladt bele az elmúlt egy évben dr. Semjén tollába, aki nem fél kommunistázni sem, ha arra van szükség.  

Hogyan koszorúzhatott Putyin Budapesten 56-ot ellenforradalomnak tartó emlékművek között?

"Érdekesnek találom, hogy Képviselőtársam egy olyan eseményért kívánja felelősségre vonni a nemzet miniszterelnökét, amin nem vett részt. Kíváncsiságból kérdezem csupán, akkor is hasonló vehemenciával ragadott tollat, amikor a szocialista kormányfő 2002-ben Magyarországon ünnepelte Trianont és a nemzet megcsonkítását? Ugyancsak nem tudom felidézni aggodalmát, amikor a Nemzeti Színház igazgatója szintén a trianoni diktátumot kívánta volna ünnepelni Budapesten. Azt kell mondanom, hogy az Ön hozzáállása a nemzeti sorsfordulókhoz szelektív, ebből kifolyólag hiteltelen."

10/10

A minden gyanú felett álló hatok? című, az Egyesült Államok által kitiltott hat magyarra, köztük a NAV-elnökére vonatkozó kérdésre.

"Sajnálatos módon úgy látom, hogy mi, magyarok nem értünk egyet abban, miként is kellene reagálnunk egy, a nemzetünkre gyakorolt külső nyomásra. Azonban én magam hiszek a jellemfejlődésben. Miképpen a baloldal többsége maga mögött tudta hagyni 2004. december ötödike tragédiáját, és ma már nemzetben is tud gondolkodni, úgy idővel ez a nemzeti érdekérvényesítés tekintetében is igaz lesz. Ha a választók nem is hisznek Önökben, én – keresztény politikusként – igen."

10/10

A Magyarország erősödik szlogennel futó kampányra vonatkozó, „Meddig titkolóznak még a propagandaköltségekkel kapcsolatban?” című kérdésre

"A tájékoztatási sorozat során felhasznált tényszerű információk nem bizonyítanak mást csak azt, amit a Kormány 2010 óta állít: összefogással, kemény munkával és lelkiismeretes hozzáállással Magyarország sikeres lehet. Megértem, hogy Képviselőtársam számára ezek elfogadhatatlan kijelentések, hiszen teljes mértékben szemben állnak a 2010 előtti világgal, de mégis arra kérem, hogy tartsa tiszteletben a magyar emberek tavalyi döntését, amikor ismételten erre a magatartásra szavaztak".

10/10

„Jólét és szabadság helyett kizsákmányolásra és jogfosztásra akarja alapozni a magyar államot?”

"Először is érdeklődve olvasom, hogy milyen kritikusnak mutatja magát a neoliberális gazdasági modellel szemben. Ez érthető lenne egy baloldali párt tagjától, azonban Öntől mindenképpen furcsa. Hiszen a Magyar Szocialista Párt az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag elválaszthatatlan volt a Szabad Demokraták Szövetségétől. Sőt még ma is az, hiszen Fodor Gábor képviselősége is nagyobb hírértéket tud jelenteni, mint az Önök vezető politikusainak mandátuma".

És még ugyanebben a válaszban:

"Az egyén szabadsága nem értelmezhető a közösség szabadsága nélkül. A Fidesz és a KDNP ezért küzdött 25 éve, és ma is ezt vallja. Csak emlékeztetem, az Ön pártja a kommunista diktatúra állampártja új köntösben, ezért ne vegye zokon, de nehéz elfogadni Öntől ebben a témában a kioktató hangot.

Ön a rendszerváltás céljairól elmélkedik, ami különösen cinikus abban az értelemben, hogy a rendszerváltás céljait éppen Önök ellen, az Önök társadalomról, gazdaságról és általában az életről alkotott képével szemben határozták meg a magyar emberek".

10/10

"Miért jó а Kormánynak, ha Paks 2 révén Magyаrország az oroszok foglya lesz?"  

„Először is vissza kell utasítanom Képviselő Asszony azon állításait, amik szerint a paksi beruházással a Kormány felesleges adósságba taszítja az országot. Az önök által hangoztatott és esetenként légből kapott számadatokat engedje meg, hogy egy közelmúltbéli visszapillantás révén viszonyíthatóvá tegyem. 2008-ban, a gazdasági válság helytelen kezelésének részeként az akkori baloldal közel 9 milliárd euró, jelenlegi árfolyamon majd' 2800 milliárd forint, roppant kedvezőtlen hitel felvételével terhelte meg az országot, szolgáltatta ki az IMF-nek. Ekkora összegből is csupán a teljes államcsődöt volt képes elhárítani az akkori vezetés - súlyos feladatként hagyva a helyébe lépő kormányra a hitelösszeg visszafizetését. A nemzet összefogásának, hatalmas morális és társadalmi erőfeszítésének, megújulásának köszönhetően sikerült ezt idő előtt törleszteni, és így visszaszerezni az ország pénzügyei feletti irányítást". 

10/10

"Miért a Quaestorral üzletelt a katolikus egyház?”

"A sokadik írásbeli választ igénylő kérdésében vélek felfedezni mérhetetlen egyházellenességet. Ez a hihetetlen ügybuzgalom az egyház és a vallás világa ellen - felteszem - még a mozgalmi időszakból maradt Képviselőtársamon". 

10/10

"Volt-e Önnek bevétele a Quaestortól?

"Mind a Miniszterelnök Úr, mind a saját vonatkozásomban is nemmel felelek a kérdésére. Ellenben emlékeztetném, hogy a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok a minisztériumaikon és háttérintézményeiken keresztül több mint 300 milliárd forint ügyleti összértékben kötöttek befektetési szolgáltatókkal szerződéseket".

10/10

És a mindentvivő klasszikus, a tízből százas, az egyenletesen magas színvonalú Semjén életműből is kiemelkedő riposzt, aminél úgysem lesz jobb, itt kellett volna abbahagyni:

photo_camera

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.