80 millió közpénzt kaptak L. Simon agrárcégei

POLITIKA
2015 október 19., 06:58
comments 214

A Blikk ment utána annak, hogy pontosan hány forint állami támogatáshoz jutott hozzá az elmúlt évben a Miniszterelnökség államtitkára, és nem tették hiába. A bulvárlap azt számolta ki, hogy mivel L. Simon cégei összesen 80 hektárnyi földet birtokolnak,

az államtitkár hektáronként egy millió forint állami illetve uniós pénzhez juthatott hozzá.



Ez elég masszív, tekintve, hogy egy átlagos gazdaság hektáronként 100-200 ezer forint támogatásra számíthat. L. Simonnak és családjának három agrárcége van, egyik se járt rosszul:

  • A Simon és Simon kft., amiben augusztusig az államtitkárnak többségi tulajdona volt, 21 millió forint közpénzt szedett be az elmúlt évben. Később azért vette le a nevéről a céget L. Simon, mert minisztere, Lázár János erre felszólította.
  • Eztán az Agárdi Aratrum Kft. lett a cég többségi tulajdonosa, amely Vass Eszter, L. Simon felesége tulajdona. Ez a cég 20 milliót kapott 2014-ben.
  • A Velencei-tavi Borászat Kft. szintén az ő érdekeltségük. Ez a társaság idén már 39 millió forint támogatást szedhetett be borászati gépek beszerzésére.

A Blikk szerint valamiért 2010 után indult be az üzlet, addig maximum 2 milliós támogatást kaptak évente a cégek. Azóta

négy év alatt több, mint 160 millió forint agrártámogatás jutott az L. Simon-családnak.

A lap megszólaltatta az érintettet is. A válasz annyira kerek, hogy mi is inkább változtatás nélkül közöljük:

"Amennyiben egy politikus vagy hozzá köthető gazdasági társaság azért kap uniós támogatást, mert politikus, azt visszásnak tartom. Miként azt is, hogy egy jogszerűen járó vagy adható támogatást azért nem kaphat meg egy gazdálkodó, mert helyi vagy országos politikus is egyben, vagy mert a támogatásban részesített agrárvállalkozás tulajdonosai között politikust találni. Az önök által említett cégek tisztességen gazdálkodó, számos embernek munkát és megélhetést biztosító vállalkozások, amelyek az elnyert támogatásokat a jogszabályoknak megfelelően használták fel. A cégek támogatása nem jelenti a tulajdonos támogatását, a jogi személy és a természetes személy jól elkülönül egymástól. Különösen így van ez, ha egy tulajdonos nem tagja a cége menedzsmentjének."

(Blikk)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.