Iszlámellenesek és iszlámellenes-ellenesek tüntettek Drezdában, jó sokan

külföld
2015 október 19., 21:39
comments 288

Nagyszabású tüntetést tartott hétfő este a németországi Drezdában az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom megalakulásának első évfordulója alkalmából. Az idegen-, bevándorlás-, menekült- és muszlimellenes mozgalom ellen is sokan tüntettek, és összecsapások is voltak, a hétfő késő esti adatok szerint egy ember súlyosan megsérült.

photo_camera Orbán Viktor politikáját éltető tábla a hétfői tüntetésen (AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL)

A Szászország tartományi főváros rendőrsége a szokásos hétfő esti Pegida-felvonulásról nem közölt létszámbecslést, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videofelvételek elemzése alapján valamennyi demonstrációról készít becslést. Szerintük ezúttal a Pegida hívei 15-20 ezren lehettek, ellenük pedig 15-19 ezren tüntethettek.

Ez is a Pegida-tüntetés egyik résztvevője.  (MTI/EPA/Jan Woitas)
photo_camera Ez is a Pegida-tüntetés egyik résztvevője. (MTI/EPA/Jan Woitas)

A Pegida gyűlésén fellépett szónokokl bírálták a kormány menekültpolitikáját. A tömegben sok transzparens volt látható, az egyiken Angela Merkel kancellárt náci egyenruhát idéző uniformisban ábrázolták.

Az ellentüntetők az Uszítás helyett szívvel (Herz statt Hetze) nevű akciószövetség szervezésében tiltakoztak. A két csoportot nagyjából ezer rohamrendőr tartotta távol egymástól.

Lutz Bachmann, a Pegida társalapítója beszél. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
photo_camera Lutz Bachmann, a Pegida társalapítója beszél. (MTI/EPA/Michael Kappeler)

A két rendezvény nagyobb rendbontás nélkül zajlott le, de előtte és utána voltak incidensek. Ismeretlenek megtámadtak és súlyosan megsebesítettek egy férfit, aki a Pegida-demonstrációra igyekezett. Az első hírek szerint vasrúddal verték össze, később a szászországi tartományi rendőrség ezt az értesülést cáfolta a Twitter-oldalán.

A demonstrációk után a város több pontján voltak kisebb összetűzések szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok között. 

A tartományi rendőrség röviddel este 11 óra előtt megjelent Twitter-üzenete szerint lassan visszatér a nyugalom Drezdában. (MTI, RT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.