Több mint tíz éve nem volt ekkora NATO-hadgyakorlat

A hétfőn Trident Juncture-2015 (Hármas elágazás) fedőnévvel elkezdett hadgyakorlathoz hasonlóra 13 éve nem volt példa. Erről Alexander Vershbow NATO főtitkár-helyettes számolt be a hadgyakorlat szicíliai ünnepélyes megnyitóján.

A NATO és szövetségesei hadgyakorlatukhoz a Földközi-tenger medencéjének központi részét választották, hogy Oroszország növekvő - a Baltikumtól Szíriáig terjedő - katonai jelenlétével szemben erődemonstrációt tartsanak. Bár a hadgyakorlat színtere a migránsválság által éríntett Földközi-tenger, azzal mégsincs közvetlen kapcsolatban.

A Trident Juncture-2015 keretében az öt hétig tartó gyakorlat során mintegy 36 ezer NATO-katona, 140 harci repülőgép és helikopter, valamint 90 hadihajó vesz részt 30 országból, köztük a nem NATO tagállamok - Ausztria és Svédország - is.

A hadgyakorlat két szakaszból áll, amelynek első - parancsnoki-vezérkari - szakasza október 3. és 16. között zajlott Kanada, Norvégia, Németország, Belgium és Hollandia parancsnoki és irányítási struktúráinak felhasználásával. A második szakasz - a haderők tulajdonképpeni gyakorlata - október 21. és november 6. között Olaszország, Spanyolország, Portugália területén, valamint a Földközi-tenger nyugati részén fog lefolyni.

A modern hadviselés szinte minden ága a gyakorlat tárgyát képezi, különös hangsúllyal a tengeri és légi (védelmi, valamint támadó) hadműveletekre.

A manőver fiktív forgatókönyve szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata felhatalmazza NATO-t, hogy megvédelmezzen egy fenyegetett államot illetve felügyelje annak tengereit.

AFP PHOTO / MARCELLO PATERNOSTRO

Az észak-atlanti szövetség hadereje a hidegháború vége óta nem látott fejlesztésen ment keresztül, ami világos üzenet minden lehetséges agresszornak - fogalmazott Philip Breedlove, a NATO egy vezető tábornoka a hadgyakorlat, valamint az új, gyorsreagálású NATO-erők próbái kapcsán. Az észak-atlanti szövetség a jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi bekebelezése miatt döntött korábban a gyorsreagálású NATO-erők felállításáról.

Bár a NATO tisztségviselői határozottan állítják, hogy az alapvetően védelmi jellegű katonai szövetség kész és képes megvédeni 28 szövetségesét bármely fenyegetéstől, mégis felmerült, hogy a NATO-nak cselekvőképesnek kell lennie határain kívül is. Utóbbi főleg Líbia összeomlása, az Iszlám Állam terrorszervezet térnyerése és a szíriai polgárháború kapcsán merült fel.

Az utolsó ilyen nagyszabású hadműveletre 2002-ben került sor 13 NATO-tagállam és egyéb ország képviseltével. Akkor a NATO "Strong Resolve" fedőnevű légi-, tengeri- és szárazföldi hadgyakorlata közel 40 000 NATO-katona, 139 hadihajó, valamint 163 harci repülőgép és helikopter részt vételével zajlott. (MTI)