L. Simon László szerint nem képvisel akkora értéket a bonyhádi középkori templomrom, hogy érdemes legyen bemutatni

POLITIKA
2015 október 20., 16:45
comments 200

A helyi múlt szempontjából értékes a Bonyhádon, október elején feltárt gótikus templomrom, de nem képvisel akkora értéket, hogy a helyszínen érdemes legyen bemutatni

- mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden Bonyhádon. Ezért a régészek a dokumentáció után visszatemették a lelőhelyet.

„Országosan sok száz hasonló értékű, jelentőségű romot, alapot ismerünk, ezeknek a 99 százaléka nem látható, nem látogatható” - jegyezte meg a Tolna Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi hatósága által tartott helyszíni bejárást követő sajtótájékoztatón.

L. Simon szerint miután a templom apszisának maradványai a 6-os út alatt vannak, a rom turisztikai hasznosítása nem lehetséges. „Egy 90 négyzetméteres alapterületű, valóságos látványt nem nyújtó rom semmilyen idegenforgalmi értékkel nem bír.”

A völgységi város középkori plébániatemplomát a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel. A szekszárdi örökségvédelmi hatóság október 9-i határozatban arról döntött, hogy

a régészeti emléket a helyszínen kell megőrizni, és megfelelő műszaki megoldással el kell fedni.

Az elfedés nagyjából azt jelenti, hogy úgy építkeznek a rom fölé, hogy a lelet közben ép maradjon, és később, akár évszázadok múlva ilyen döntés esetén fel lehessen tárni és bemutatni.

Az államtitkár utalt a Komárom melletti Brigetio feltárására, amelynek során a római limesnek olyan része került elő, amelyért megváltoztatták az épülő gát nyomvonalát. Bonyhádon viszont nem érdemes ezt megtenni, és nem lehet jól megoldani a templomrom bemutatását, a 6-os út áthelyezése pedig jelentős költséggel járna.

L. Simon László leszögezte: a kérdés csak az, hogy mikor lesz elfedve a bonyhádi régészeti emlék. Mint mondta, ha a tél beállta előtt nem fedik el az egykori templom területét, nem lesz mit konzerválni, az időjárás gyorsan a földdel teszi egyenlővé a romot.

L. Simon szerint a kormány a hatósági eljárás folyamatába azért nem tudott beavatkozni, mert a feltárást végző Wosinsky Mór Megyei Múzeum nem fellebbezett az elfedést előíró kormányhivatali határozat ellen.

Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az intézmény azért nem fellebbezett a határozat ellen, mert bizonyítania kellett volna, hogy a templomrom veszélyben van, vagy pusztulásra ítéltetett. Ismertetése szerint a templom maradványainak 10-15 százaléka a jelenlegi 6-os út alatt van, és további 10-15 százaléka kerül majd az épülő út alá.

Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere szerint egyelőre nem tudják, hogy mikor készül el az út az eredeti, október 30-i határidő helyett. A XV. századi templomrom régészeti dokumentációját egy februárban, ezer példányban megjelenő kiadványban tárják a közönség elé a polgármester ígérete szerint. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.