Németország: Nem, tényleg mi vagyunk a felelősek a holokausztért

2015 október 21., szerda 15:24
720

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – aki egyébként a héten Németországba látogat – kedden Jeruzsálemben megpróbálta kisebbíteni Németország háborús bűnösségét és személyesen Hitler felelősségét is a holokausztban, amikor a Cionista Kongresszusban elmondott beszédében azt állította, hogy az Endlösungot (végső megoldás) nem a nácik, hanem Jeruzsálem akkori főmuftija, Hadzs Amin Muhammad al-Husszeini találta ki.

Netanjahu szerint ő javasolta 1941-ben Hitlernek, hogy semmisítse meg a zsidókat, mivel a Führer csak kiutasítani akarta őket, és akkor Palesztinába mentek volna. Csakhogy több szakértő is megszólalt, például Chemi Shalev, aki szerint ez a sztori David Irving hírhedt holokauszttagadótól származik, és valójában addigra már a litván zsidók 80 százalékét kiirtották.

A beszédre Angela Merkel szóvivője, Steffen Seibert is hamar reagált. Mint mondta, azért tanítják meg az iskolában minden németnek, hogy mi vezetett a nácik világháborús öldökléséhez és a holokauszthoz, hogy ilyesmi többé ne forduljon elő, és teljesen tisztában vannak azzal, hogy a saját felelősségük volt a sok emberiesség elleni bűncselekmény. (Ott volt például a wannseei konferencia.) (Reuters, QZ)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt