Áfacsalási botrány robbant egy magyar tőzsdei cégnél

A Masterplast Nyrt. jogosulatlanul csökkentette áfabefizetési kötelezettségét, ezzel közel 270 millió forint kárt okozhatott az állami költségvetésnek, a NAV már kihallgatásokat folytat – írja a Portfolio.hu.

Legalább egy alkalmazottat őrizetbe is vettek, több cégvezetőt és alkalmazottat is kihallgattak.

A Porfolio szerint így nézhetett ki a csalás, ami a leginkább a klasszikus áfacsalós körhinta-csalásra emlékeztet:

"A Masterplast egy szlovák vállalattól kapott megrendelést habfólia és betonacél leszállítására. Habfóliát gyárt a Masterplast, betonacélt viszont nem, ezt egy betonacél nagykereskedőtől vásárolta meg, és értékesítette tovább. A külföldre történő értékesítés után Magyarországon visszaigényelték az áfát, ezt ráadásul a gyanú szerint egymás után többször is végrehajtották ugyanarra a termékre, miközben elképzelhető, hogy a betonacél nem hogy az országot, hanem a telephelyet sem hagyta el."

A cikk megjelenése után húsz százalékot zuhant a cég részvényárfolyama a pesti tőzsdén. 

UPDATE.

A Masterplast közleményt adott ki csütörtök este. Eszerint "az egyes internetes hírportálokon megjelent cikkekben foglalt vádak valótlanok, nyilvánvaló félreértésen alapulnak." A cégcsoportot ugyanis "mindenkor a prudens és kiemelten jogkövető magatartás jellemzi." A Masterplast Kft. által vásárolt betonacél termékeket is az előírásokat betartva exportálták, állítja a közlemény. Azt viszont nem tagadja a cég a közelményben, hogy vizsgálat valóban folyik az ügyben.

(Portfolio)