Fél percen múlt a népszavazási kérdés elutasítása vasárnapi zárvatartás-ügyben

POLITIKA
2015 október 22., 09:55
comments 431

Elutasította és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban benyújtott két népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mert azok nem feleltnek meg az előírásoknak - derül ki az NVI elnökének csütörtöki határozataiból.

A Kúria kedden az NVB határozatait helybenhagyva elutasította azokat a felülvizsgálati kérelmeket, amelyeket a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló népszavazási aláírásgyűjtő ívek hitelesítéséért nyújtottak be. Ezután volt lehetőség arra, hogy új kezdeményezéseket nyújtsanak be. Ezzel ketten is éltek.

Az elsőként érkezett kérdés Simonné Gercsényi Gabriella magánszemélyé, a második Harangozó Tamásé, az MSZP frakcióvezető-helyetteséé, aki magánszemélyként nyújtott be kezdeményezést.

Simonné Gercsényi Gabriella kérdése úgy szólt: 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"

Az NVI elnöke azért utasította el ezt a kérdést, mert nem volt benyújtva üres aláírásgyűjtő ív, ez pedig elengedhetetlen feltétele az érvényes benyújtásnak. (Egyébként a kérdésnek értelme sincs.)

Harangozó Tamás azt a kérdést nyújtotta be: 

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

Az NVI elnöke ezt a beadványt is megvizsgálta, és a "párhuzamossági moratóriumra" hivatkozva utasította el. A népszavazásról szóló törvény szerint ugyanis egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig, Harangozó Tamás kérdését pedig az NVI székházában elhelyezett időbélyegző adatai szerint 

fél perccel

 "megelőzte" Simonné Gercsényi Gabriella azonos témájú kérdése. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.