Megint sikerült elintézni, hogy az MSZP ne indíthasson népszavazási kezdeményezést a vasárnapi boltbezárásról

2015 október 20., kedd 10:33
579

A szocialisták próbálkozása, hogy végre eldönthessék az emberek, akarnak-e vasárnap vásárolni vagy sem, sokadszorra akadt el. Az okok változatosak. 

Az fontos tudnivaló, hogy egy témában egyszerre csak egy kérdést hagy jóvá a Nemzeti Választási Bizottság. Aki a leggyorsabb, azét befogadják, aztán megvizsgálják, hogy megfelel-e a törvényi követelményeknek, elég egyértelmű-e például. Ha elutasítják a kérdést, akkor előbb jogerősen le kell zárni az ügyet, ez több hónap. Aztán újra megnyitják a lehetőséget, és kezdődik a gyorsasági verseny. 

Ez megy már jóideje. Volt, hogy Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke előzött egyértelműen olyan kérdésekkel, amik nem feleltek meg a feltételeknek.

Aztán az MSZP is egyre jobban rákészült, előfordult, hogy az NVB szerint túl gyorsak voltak, legutóbb aztán a leggyorsabbak. Legalábbis úgy tűnt, de a választási bizottság szerint mégsem, mert Wodicska Zoltán magánszemély előbb lépett be az épületbe, így az ő kérdését fogadták be. Aztán elutasították, egyértelműségi aggályok miatt.

A kúria a Wodicska-ügyet jogerősen lezárta, így most újra lehetett próbákozni. A szocialisták már korán reggel ott topogtak a bejáratnál, arra várva, hogy a jogerős döntésről szóló tájékoztató megjelenjen a kúria honlapján, aztán elsőként beadhassák a kérdést. Ezt:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

De kiderült, hogy valaki megint gyorsabb volt. Mégpedig Simonné Gercsényi Gabriella, aki pont és éppen akkor adta be a saját kérdését a választási bizottágnál, amikor felkerült a Kúria honlapjára az előző ügyet jogerősen lezáró határozat. 

Simonné Gercsényi Gabirella azt nyilatkozta az Indexnek, hogy nincs pártködődése, és

"úgy is lehet fogalmazni, szerencsém volt".

Az ő befogadott kérdése:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?"

Ezzel az a baj, hogy egyáltalán nem a vasárnapi zárvatartásra vonatkozik. Hiszen az üzletek eddig is zárva tarthattak vasárnap, ha akartak. A kérdés sokkal inkább az, hogy nyitva lehetnek-e. 

A bizottság most majd megvizsgálja a kérdést, aztán vagy jóváhagyja (bár mint írtuk, a válasz semmire sem lenne jó), vagy elutasítja, és pár hónap múlva kezdődik az egész újra. Egy nemzeti konzultációt bármilyen ügyben könnyebb összehozni.