Az USA szerint az orosz kémhajók gyanúsan sokat időznek a tenger alatti kábeleknél

külföld
2015 október 25., 17:58
comments 233

Újabb hidegháborús hangulató pletykával jelentkezett a New York Times. Eszerint az amerikai hírszerzés egyre jobban aggódik amiatt, hogy úgy látják, egyre nagyobb az orosz aktivitás a tengerek és óceánok alatt futó távközlési kábelek környékén.

Elsősorban az Északi-tenger és Északkelet-Ázsia térségében lévő kábeleknél látnak egyre több orosz kémhajót és tengeralattjárót, de már az USA-hoz közeli vizekben is megjelentek. Például a Yantar nevű, könnyű tengeralattjáróval felszerelt orosz kémhajó a guantanamoi amerikai bázis mellett időzött, éppen ott, ahol az egyik legfontosabb tenger alatti vezeték halad.

Fotó: Alekszej Nikolszkij / RIA Novosti / AFP

Nem ritka, hogy a távközlési kábelek elszakadjanak, például horgonyok vagy természeti okok miatt, de ez általában a parthoz közeli, sekély vizekben történik. Az amerikai hírszerzés attól tart, hogy az oroszok éppen a távközlési rendszer gyengeségeit keresik, és konfliktus esetén olyan ponton vágnák át a transzatlati kommunikációs hálózatot, ahol a nagy mélység miatt nagyon nehéz lenne gyorsan megjavítani azt.

A tenger alatti kábelek elvágásával gyorsan meg lehetne bénítani a világgazdaságot és katonai kommunikációt is, aggódnak az NYT név nélküli hírszerzés-közeli informátorai.

(1971-ben egyébként éppen egy amerikai tengeralattjáró csatlakozott rá sikeresen az egyik oroszok által használt titkos tengeralatti kábelre, Japán közelében.)

(NYT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.