Egyébként nem kevesebb, mint 9 (!) helyen tartanak választást ma

Lengyországban nagy jelentőségű választások vannak ma, Ukrajnában pedig önkormányzati választásokat tartanak (Csillagok Háborúja-szereplők és ex-boxolók részvételével), de mi történik még a globális demokrácia csodás világában?

Argentína.

Elnökválasztásokat tartanak, a kérdés, hogy megválasztják-e az országot gazdaságilag teljesen földbe állító, most távozó elnök, Cristina Fernandez maga által kijelölt utódját, Buenos Aires korábbi főpolgármesterét, Daniel Sciolit. Valószínűleg igen.

Elefántcsontpart.

Elnökválasztás van, Alassane Ouattara valószínűleg jelentős fölénnyel nyerni fog. Remélhetőleg nem torkollik majd erőszakba a választás eredménye, mint öt éve.

Guatemala.

Elökválasztás lesz, az előző elnök korrupcióba bukott bele, és valószínűleg egy humorista, Jimmy Morales fog győzni.

Haiti.

Elnökválasztás van a nyugati félteke legszegényebb országában, de nem tudni, hogy ki az igazi esélyes az ötven jelöltből.

Kongói Köztársaság.

Itt arról szavaznak, hogy a kisebbik Kongó afrikai szinten is elég korrupt ura, a 71 éves Denis Sassou N'Guesso maradhat-e további ciklusokra, vagy sem.

Tanzánia.

Parlamenti választásokat tartanak, nem tudni, hogy ki fog nyerni. A hatalom pártján John Magufuli áll, az ellenzéket Edward Lowassa vezeti.

Kolumbia.

Itt önkormányzati választások vannak, a legnagyobb figyelem a fővárosra, Bogotára irányul. A kérdés, hogy a biciklis közgazdász polgármestert, Gustavo Petrot újraválasztják-e.

(AP)