Beckenbauer tagadja, hogy megvették volna a 2006-os vébét

Franz Beckenbauer hétfői közleményében tagadja, hogy szavazatokat vásároltak volna a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogainak megszerzéséhez. Állítása szerint erről a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vizsgálóbizottsága előtt is beszámolt.

Ugyanakkor azt elismerte, hogy hiba volt, hogy a FIFA tanácsára pénzügyi támogatást fogadtak el. Beckenbauer szerint ezt mai szemmel nézve vissza kellett volna utasítaniuk. Hozzátette, hogy ezért a hibáért mint a Szervezőbizottság akkori elnöke vállalja a felelősséget.

Franz Beckenbauer és Wolfgang Niersbach- Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Spiegel október közepén hozta nyilvánosságra, hogy mikor a németek a 2006-os vébé szervezési jogáért pályáztak, pályázati bizottságnak volt egy külön kasszája, amibe az akkori Adidas-vezér, Robert Louis-Dreyfus titokban betolt 10,3 millió svájci frankot, amiből valószínűleg szavazatokat vásároltak.

A vizsgálóbizottság csütörtökön meghallgatta Wolfgang Niersbachot, a DFB elnökét is, aki Beckenbauer visszaemlékezéseire hivatkozva beszélt a 6,7 millió eurós összegről. A FIFA elnöke, Joseph Blatter ezt a kifizetést szabta egy későbbi 170 milliós támogatás feltételéül. Louis-Dreyfustól kapott pénzt a FIFA valószínűleg 2005-ben egy kulturális program címén juttatta vissza. (Spiegel)