Beckenbauer tagadja, hogy megvették volna a 2006-os vébét

külföld
2015 október 26., 18:43
comments 63

Franz Beckenbauer hétfői közleményében tagadja, hogy szavazatokat vásároltak volna a 2006-os labdarúgó világbajnokság rendezési jogainak megszerzéséhez. Állítása szerint erről a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vizsgálóbizottsága előtt is beszámolt.

Ugyanakkor azt elismerte, hogy hiba volt, hogy a FIFA tanácsára pénzügyi támogatást fogadtak el. Beckenbauer szerint ezt mai szemmel nézve vissza kellett volna utasítaniuk. Hozzátette, hogy ezért a hibáért mint a Szervezőbizottság akkori elnöke vállalja a felelősséget.

photo_camera Franz Beckenbauer és Wolfgang Niersbach- Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Spiegel október közepén hozta nyilvánosságra, hogy mikor a németek a 2006-os vébé szervezési jogáért pályáztak, pályázati bizottságnak volt egy külön kasszája, amibe az akkori Adidas-vezér, Robert Louis-Dreyfus titokban betolt 10,3 millió svájci frankot, amiből valószínűleg szavazatokat vásároltak.

A vizsgálóbizottság csütörtökön meghallgatta Wolfgang Niersbachot, a DFB elnökét is, aki Beckenbauer visszaemlékezéseire hivatkozva beszélt a 6,7 millió eurós összegről. A FIFA elnöke, Joseph Blatter ezt a kifizetést szabta egy későbbi 170 milliós támogatás feltételéül. Louis-Dreyfustól kapott pénzt a FIFA valószínűleg 2005-ben egy kulturális program címén juttatta vissza. (Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.