Csattanós válasz a WHO-nak: A hús terméktanács szerint még ennél is több sertéshúst kellene ennünk

egészség
2015 október 26., 19:22
comments 428

A Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) nem pánikolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői jelentésétől, amiben azt állítják, hogy a vöröshús és a feldolgozott hústermékek fokozzák a rák kialakulásának veszélyét.

A VHT szerint nemhogy vissza kellene fogni magunkat, ha vöröshúsról van szó, hanem 2020-ig 5 kilogrammal szeretnék növelni Magyarországon a sertéshúsfogyasztást, ami évente átlagosan 1 kilogramm emelést jelentene.

Vitaliy Ankov/RIA Novosti
photo_camera Vitaliy Ankov/RIA Novosti

Menczel Lászlóné, a VHT titkára hozzátette, hogy ez a törekvés egybeesik a nagy sertéstartó európai országok szándékával, ahol ugyancsak a sertéshús-fogyasztás növelése a célkitűzése az ágazati szakmai szervezeteknek. Ezt fogalmazták meg ugyanis az IMPA (az EU vezető sertéstartó országainak egyik szervezete) tagországainak Budapesten tartott hétfői konferenciáján.

Menczel Lászlóné  az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) rákkutató ügynöksége által hétfőn közzétett tanulmányát tudománytalannak és elképzelhetetlennek tartotta. Szerinte ugyanis ezt nem támaszthatják alá egészségügyi vizsgálatok.

Mint mondta, például a sertéstartás Magyarországon is alkalmazkodott a jelenlegi elvárásokhoz, és a sertések zsírtartalma a minimálisra csökkent. Több vizsgálat is kimutatta, hogy a sertéshús fehérjében gazdag, koleszterint pedig jóformán nem is tartalmaz. A most közzétett WHO-információt ezért felháborítónak tartja. A sertésből előállított termékeknél figyelembe veszik a fogyasztói elvárásokat és betartják az egészséges táplálkozás követelményeit.

A WHO által közzétett hétfői jelentésén nem csak a magyar, hanem az összes IMPA-tagország képviselője felháborodott, és jelezte, hogy saját eszközeivel fellép ellene, de közösen is fellépnek a piacromboló híresztelés ellen.

Magánvéleményként a VHT titkára mindehhez hozzátette: 

„a sertést az időszámításunkat figyelembe véve az emberiség 2000 éve fogyasztja, és még nem halt ki."

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.