Az atomhulladék eltakarítására szánt pénzből fizetnék az új rezsicsökkentést

Most 243 milliárd forint van abban a kasszában, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapban, ahol 17 éve gyűlnek a paksi atomerőmű befizetései. A KNPA-t azért hozták létre 1998-ban, hogy az atomhulladékkal kapcsolatban a jövőben felmerülő költségekre tartalékoljanak – hogy ne az unokáink nyakába szakadjon majd a nukleáris szeméttel járó összes költség.

Na, ezt az alapot szeretné megcsapolni a kormány az Index szerint, hogy 2017-ben új rezsicsökkentést finanszírozzon.

A paksi atomerőmű, pontosabban az MVM évente 20 milliárd forint körül fizet be ebbe az alapba, ezt a költségvetés további tízmilliárddal pótolja ki.

Az Index által megszerzett, a Miniszterelnökségen készül anyag szerint viszont a jövőben megtarthatnák a pénzt, hogy olcsóbban termeljék az áramot. A tervek szerint így a mostani 11,42 Ft/kWh-os árról 9,56 Ft/kWh-ra csökkenne a paksi áram előállítási ára, ami több mint tíz százalékos csökkenés.

Azt nem tudni egyelőre, hogy a paksi hulladék kezelésére gyűjtő alapból így kispórolt, a legújabb választásra időzített rezsicsökkentésre elégetett pénzt miből pótolnák majd. Eddig egy elég bonyolult úton határozták meg a Paks által befizetendő pénzeket, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft., az Országos Atomenergia Hivatal és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részvételével.

Döntés ugyan még nem született arról, hogy tényleg az atomszemét-pénzből pótolják majd a 2017-re lényegében már teljesen állami energiaszektor rezsicsökkentéshez hiányzó forrásait, de a háttéranyag szerint komolyan gondolkodnak ezen.

(Index)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.