Cinikusan és felelőtlenül viselkedtek a politikusok az Illatos úti szennyezés ügyében

környezetvédelem
2015 október 27., 21:12
comments 228

Azt már tudjuk, hogy az Illatos úti vegyiművek potenciálisan allergiát, rákot, hormonális elváltozást okozó mérgei beszivárogtak a talajba és a talajvízbe, kijutottak a telepről, kimutathatók a környék élővilágában, csigákban, tojásokban is. Most a greenpeaces Simon Gergelyék által begyűjtött minták és megrendelt legújabb mérések arra utalnak, hogy az évtizedek óta betiltott, egészségre bizonyítottan veszélyes anyagok ott vannak a levegőben, és a porral együtt már lerakódtak a környékbeli magánlakásokban, házakban, teraszokon, padlásokon is. 

Ez nem azt jelenti, hogy aki itt él az feltétlenül rákos lesz vagy hormonális zavarokkal fog küzdeni, de ennek nő a valószínűsége. Aki ilyen területen lakik, az bizony rizikót vállal - mondta el a Greenpeace sajtótájékoztatóján Darvas Béla DSC a magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke. 

photo_camera

Rákban elsők

Az MTA doktorával a volt Vegyiművek hátsó kapujánál egy sittes kupac és egy szemétrakás között beszélgettünk arról, hogy az Illatos út ügye szomorú képet fest a magyar környezetvédelem állapotáról.

photo_camera Darvas Béla a Greenpeace sajtótájékoztatóján

Magyarország évtizedek óta vezeti a rákos halálozásban elhunytak világranglistáját. A rákot pedig nagyon sokszor ellenőrizetlen ipari tevékenység folyományaként a természetbe, majd az emberbe jutó rákkeltő, veszélyes anyagok okozzák. Budapest közepén pedig egy nagy kiterjedésű méreggel teli lyukas üst alul-felül ontja magából a rákkeltő anyagokat, de nincs olyan intézményi rendszer, ami ettől meg tudná védeni a környéken élőket. Márpedig az itt élőknek az alaptörvény szerint joguk van az egészséges környezethez és élethez. 

DDT mellé cinizmust kapnak az arcukba 

Bácskai János például nem gondolja, hogy az emberre veszélyes, ha a talajban a mérgek sok ezerszeresen lépik túl a határértéket, hiszen épeszű ember nem eszik földet. Pedig a legsürgetőbb első lépésekhez sok pénzre sem volna szükség. 

Hazudozás, adatok eltitkolása, hamisítás, cinikus viccelődés helyett végre pontosan fel kellene mérni a szennyeződést és az egészségkárosodás mértékét, és elmondani az embereknek az igazat. 

A döntéshozók népszerűsége ettől biztosan nem csökkenne. Darvas Béla azt mondta, hogy ő általában optimista ember, de ha azt kérdezzük tőle, hogy reális végső cél-e az Illatos úti harcban, hogy a területet kármentesítsék, akkor nem könnyű reménykedni. 

A környezetvédelem nem fontos

„Az egész ország láthatja, hogy a környezetvédelmi minisztérium megszüntetésével, államtitkársággá változtatásával, majd egy államtitkárságon belüli részleggé való alakításával, a magyar környezetvédelem elveszítette az intézményét. Nagyon úgy tűnik, mintha Magyarországon a környezetvédelem nem lenne fontos. A Kádár rendszerben sem volt környezetvédelem. Annak idején a Hazafias Népfront látta el ezt a feladatot. Ami azt jelentette, hogy sokat beszélünk róla, de semmit sem teszünk. Most a köztársasági elnök tölti be azt a szerepet, amit annak idején a Hazafias Népfront. Ő jogász, ugye. A környezetvédelem az alapjait tekintve részben kémia, részben pedig biológia és orvostudomány. Aki most Illés Zoltán helyére állt, az egy földmérő. (V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár) Környezetvédelmi múltja nincsen. Az élelmiszer-biztonságért felelős államtitkár cukrász (Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár). Lehetnek kétségeink afelől, hogy a környezetvédelmet helyén kezeli a kormányzat. Éppen ebben az évben szüntettek meg egy csomó olyan képzést, ami környezetgazdálkodással, ökotoxikológiával, környezetvédelmi újságírással foglakozott. Ez azért fontos, mert nem lesz utánpótlása a mostani környezetvédelemmel szakmai alapon foglakozó nemzedéknek."

A sajtótájékoztatón valahol a háttérben ott állt a volt környezetvédelmi államtitkár, a fideszes Illés Zoltán is, aki a professzornál is keményebben fogalmazott. 

Tudatlanság, butaság és szakmaiatlanság

Illés szerint Tarnai Richárd kormánymegbízott össze-vissza beszél. Kémiatudása nem éri el az általános iskolai szintet. Bácskai János (IX. kerületi polgármester) párttársa helyett egyenesen ő szégyenkezik, mert szerinte Ferencváros polgármestere szakmai hátteréből adódóan fel tudja mérni a helyzet súlyosságát, de ahelyett, hogy felhívná a figyelmet, segítséget kérne a fővárostól, és a kormánytól, ehelyett megpróbálja eltussolni, elmismásolni az ügyet. Az exállamtitkár azt állítja,  iratokkal tudja bizonyítani, hogy Lázár János, Kovács Zoltán, Tarnai Richárd mind tudják, hogy milyen nagymértékű a szennyezettség. És csak remélni tudja, hogy ezek a szennyeződések nem jutottak még el a 4-5 km-re található csepeli vízkivételi kutakhoz vagy a soroksári Duna-ághoz. 

A politikai vezetés cinizmusán és felelőtlenségén Darvas is meg van rökönyödve. Pár hete elhívták a Ferencvárosi Önkormányzat rendkívüli ülésére, ahol az Illatos útról döntöttek a kerületi politikusok. Mármint arról, hogy nem tesznek semmit az ügyben. A 444 is ott járt.

photo_camera Darvas Béla a Ferencvárosi Önkormányzat ülésén

„A Ferencvárosi Önkormányzat ülésén világosan láttam hogy semmilyen szándék nincsen az ügy kezelésére. Nekik az a fontos, hogy a költségvetésük egyben maradjon. Az hogy ők a lakosságért felelnek, az teljesen hidegen hagyja őket. Évtizedek óta nem hozott ki semmi a sodromból, de ott remegett a hangom, annyira ideges voltam. Nem ez a típusú ember vagyok. A politikai élet-halál küzdelemben nem is veszik észre, hogy itt emberi életekről van szó"

– mondta a professzor. 

Ez nem természeti katasztrófa

Nem csak a politika, a hatóságok sem veszik komolyan az esetet.

"A Vegyiművek területén egy nagyon komoly bűncselekmény történt. Ez egy rendőrségi ügy. Ez nem egy természeti katasztrófa. Ennek a bűncselekménynek felelősei vannak." 

Potenciális felelősök bőven akadnak. Ott vannak rögtön a tulajdonosok, köztük a főváros, ami nem kis részét tulajdonolta az üzemnek (Demszky Gáborék időszakáról van szó). Felelősek a környezetvédelmi hatóságok, amelyek évekig szemet hunytak az ügy fölött.

photo_camera

Most Budapest lakosai milliárdokat csengetnek ki, hogy eltakarítsák mások szemetét, és közben szívják a rákkeltő rovarirtót. Ugyan több feljelentés is történt az ügyben, egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a hatóságok keresnék a mérgezőket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.