Egészen bizarr, pszichedelikus klipben mutatja be a kínai közmédia az új ötéves tervet

külföld
2015 október 27., 10:06
comments 58

A kínai állami hírügynökség egy egészen bizarr és elsőre nehezen megmagyarázható videót posztolt kedden. A három perces klip célja, hogy a következő ötéves gazdasági tervet reklámozza, amire a héten bólintottak rá a kommunista párt vezetői Pekingben.

Ehhez pedig minden eszköz megengedett, így ez a pszichedelikus rajzfilm-musical-prezentáció is, amivel az angolul beszélő világpolgárokat célozzák. 

Az egész hangulata olyan, mintha a Cartoon Networkon szocializálódott nyugati fiatalokat próbálnák meggyőzni arról, hogy mennyire nagyszerű gazdasági sztori zajlik éppen Kínában. 

A klipben előkerül David Bowie, minden féle Monty Pythont idéző rajzeffekt és egy olyan refrén, amit az életben többet nem fogsz tudni kitörölni a füledből, ha egyszer meghallgattad. A lényeg a shi san wu, azaz a 13-5, ami a tizenharmadik ötéves tervre utal. 

Az üzenet pedig annyi, hogy a kínai gazdasági tervnél nincs jobb, mert egyszerre zseniális, felszabadító, alaposan alátámasztott és zseniális. Amiről ráadásul rengeteget egyeztettek és elképesztő mennyiségű párbeszéd zajlott róla az országban. Ennél jobb ötéves terv nem is lehetne. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.