Idén már több mint 700 ezer menekült érkezett eddig a Földközi-tengeren át Európába

migráció
2015 október 27., 14:50
comments 99

Több mint 705 ezer migráns érkezett idén Európába a Földközi-tengeren keresztül, és legalább 3210 ember vesztette életét vagy tűnt el a veszélyes átkelés során – közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) Genfben.

A sikeresen átkelők közül 562 ezren Görögországban, 140 ezren pedig Olaszországban kötöttek ki. Ezeknek az embereknek több mint fele szíriai származású, 18 százalékuk afgán, 6 százalékuk iraki. A menekültek ötöde gyerek.

„Dacára a rossz időjárásnak, az érkezők száma továbbra is magas” – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM). A rossz időjárási körülmények miatt a tengeren egyre nehezebbé válik a menekülteket szállító hajók követése és az emberek kimentése.

Az IOM adatai alapján Görögországban szombaton 5239 újonnan érkezőt regisztráltak, vasárnap pedig 4199-et. Október elsejétől a Törökországból az égei-tengeri görög szigetekre érkezők száma meghaladta a 160 ezret, csak Leszboszon 99 ezren léptek partra.

Olaszországba a tavalyihoz képest kevesebben érkeznek. Az idén októberben 7230-an érkeztek, egy évvel korábban októberben ez a szám meghaladta a 15 ezret. Az IOM szerint ennek fő oka abban rejlik, hogy a menekültek inkább választják a Törökországon keresztüli útvonalat Görögországba, mintsem, hogy Líbián keresztül induljanak Olaszország felé a Földközi-tengeren keresztül. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.