Máris hatalmas a kavarás az első, Szíriában elesett orosz katona halála körül

külföld
2015 október 27., 15:42

Két dolog biztos:

  • Vagyim Kosztyenko meghalt;
  • Szíriában halt meg.

Minden más nagyon zavaros az első, Szíriában meghalt orosz katona ügyében. A 19 éves Kosztyenko az orosz légierőnél szolgált, de járművezetőként, nem pilótaként. Halálának körülményeiről a hivatalos tájékoztatás nagyon zavaros.

Az orosz hadsereg aktuális háborúiról nagyon jól informált, az oroszok szíriai készülődését a közösségi médiában megjelent információk elemzésével hetekkel előrejelző Ruszlan Levijev az esetről írt bejegyzése szerint az orosz hadsereg először azt mondta a családnak, hogy Kosztyenko

felakasztotta magát.

Ez összhangban is volna az orosz hadügyminisztérium keddi hivatalos tájékoztatásával egy orosz katona öngyilkosságáról.

Csakhogy később a hadsereg változtatott a történeten:

azt mondták, hogy Kosztyenkót lelőtték.

Aztán előálltak a harmadik változattal, hogy

Kosztyenkót holtan találták.

Egy volt katonatársa, Oleg Szavilov, aki kilenc hónapot szolgált Kosztyenkóval, a Vocativnak csak annyit mondott a haláláról, hogy "az Amerika és Oroszország közti kényes helyzet miatt" nem osztaná meg róla a gondolatait.

Szemtanúk beszámolói alapján nem lehet kizárni, hogy Kosztyenkóval a szíriai lázadók végezhettek, legalábbis több tanú is azt állítja, hogy füstöt látott felszállni arról a latakiai légitámaszpontról, ahol az orosz csapatok állomásoznak, és amit a lázadók október 23-án aknavetőkkel támadtak. Kosztyenko aznap jelentkezett be utoljára a Vkontaktéra, az Oroszországban népszerű közösségi oldalra. (Via Vocativ, Ruszlan Levijev. Cimlapkép: Ruszlan Levijev/Vkontakte)

Update: A Financial Times cikke szerint Oroszországban bűncselekménynek számít orosz katonahalálról beszélni, írni vagy tudósítani, ami némi magyarázatot ad arra, hogy miért ennyire zavaros és átláthatatlan Vagyim Kosztyenko halálának története.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.