Lázadnak a bajorok a menekültek miatt Merkellel szemben

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, egyben a kormányzó német pártszövetség bajor tagja, a CSU vezetője komoly fenyegetéseket fogalmazott meg a – néha túlzó következtetéseiről is ismert – Bild szerint. Azt mondta, hogy ha az Angela Merkel vezette kormány nem hagy fel a nyitott határok politikájával, akkor a bajor párt akár vissza is hívhatja a minisztereit a kormányból. Igaz, ez csak a "végső lehetőség", addig még tárgyal a CSU elnöksége.

A CSU esetleges kiválásával a parlamenti többségét nem veszítené el a CDU-SPD nagykoalíció, de teljesen átalakulnának a belső hatalmi viszonyok. Viszont az is igaz, hogy erről egyelőre nyilvánosan nem beszélt a Merkelt sokat kritizáló bajor miniszterelnök, csak a Bild fogalmazta meg a lehetőséget ilyen nyíltan.

Közben a kormányban is keményedik a hangnem. A belügyminiszter, Thomas de Maiziére például felszólította a Németországba érkezett afgánokat, hogy inkább menjenek vissza Afganisztánba, és építsék tovább Afganisztánt. Ausztriát pedig azért kritizálta, mert korlátok nélkül engedik át / szállítják a menekülteket Németországba.

(Spiegel, Spiegel)