Szintet léphet a sharing economy Kínában: jön a feleségmegosztó

külföld
2015 október 28., 16:31

Remek ötlete van egy kínai közgazdász-professzornak az egyre nagyobb problémát jelentő kínai férfi-többletre: engedélyezni kéne, hogy a férfiak osztozzanak a feleségeken.

Xie Zuoshi gondolatmenete a következő. Ha valamiből hiány van a piacon, akkor felmegy az ára. Így van ez a kínai nőkkel is, akiket így a gazdagabb kínaiak tudnak csak megszerezni, a kevésbé jómódúak viszont kiárazódnak a piacról. Ha viszont lehetővé teszik, hogy két férfi megosszon egy nőt – azaz megigazítják a piac szabályait –, akkor megoldódhat a nőhiány kérdése.

"Ez nem csak az én hülye elképzelésem. Vidéki, elzárt helyeken már most megosztják a feleségüket egymással testvérek, és boldog életet élnek így"

– írja.

Az erről írt blogposztját nagyon felkapták a kínai internetezők.

photo_camera Ezer kozmetikus dolgozik egyszerre ezer nőn egy kínai stadionban idén ősszel, hogy megdöntsenek a Guiness-rekordot. AFP PHOTO

Jelenleg – az egykézés és az illegalitása ellenére elterjedt nem-függő abortuszok miatt – minden 100 születő lányra 117 fiú csecsemő születik, ezért másfél évtized múlva 30 millió agglegény lesz.

Kínában egyébként a nyugdíjrendszer is arra épül, hogy a családokban a gyerekek törvényes kötelessége, hogy gondoskodjanak a szüleikről. Ezért a férfitöbblet-nőhiány problémájának megoldása az időskori öngondoskodással is összekapcsolódik.

(New York Times, 21cn)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.