116 dolog van a világon, ami biztosan rákkeltő

Egészségügy
2015 október 29., 09:52
comments 118

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn robbantotta a bombát: kiadtak egy jelentést, ami szerint a feldolgozott hústermékek (szalámi, szalonna, sonka) a rákkeltő anyagok legelső kategóriájába sorolandók, ugyanoda, ahová a dohány és az alkohol. Mostanában szinte minden héten kiderül az életünk valamelyik tök fontos részéről, hogy az bizony annyira rákkeltő, mint a fene.

Teljes joggal kérdezi magától a mai ember:

Egyáltalán mi a tökömet egyek, ha nem akarok rákos lenni? Mi a szart igyak? Mit csinálhatok, és mit nem?

Szerencsére, a WHO rákkutató részlegének, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek (IHARC) van egy 116 elemű listája azokról a dolgokról, amikről már kiderült, hogy rákot okoznak.

A Guardian mindig igyekszik megkönnyíteni olvasói életét, ezért felsorolták a 116 tutira rákkeltő dolgot rákkeltő dolgot ebben a cikkben. A listán van egy csomó dolog, amivel átlagember nem nagyon lép érintkezésbe, hiszen az átlagember ritkán gázosít szenet vagy gyárt auramint kéngázzal és viszonylag ritkán kell mélyszíni hematitbányászatban részt vennie.

Vannak azonban a listán gyakori előfordulású, alattomos gyilkosok. Ezeket szedtük össze:

Dohány: A dohánylevelek fogyasztásának leggyakoribb formája a dohányzás. A szárított dohányleveleket cigarettában vagy pipában elégetjük, a füstöt beszívjuk, majd kiengedjük. A gyakorlat több ezer éve ismert, és adott helyzetben nagyon megnyugtató lehet, csak ház sajna rákot okoz. A dohánylevelek másféle fogyasztása is rákkeltő, ha csak rágjuk őket, az se jobb.

Szolárium: A szoláriumágyak és a kisebb felületű, ibolyántúli sugárzást kibocsátó lámpák barnítják ugyan a bőrt, de az UV-sugárzásnak való fokozott kitettség baromi káros, a rák mellett hályogot és korai bőröregedést is okoz.

Arzén az ivóvízben: Az arzén fokozottan mérgező, de az iparban több eljárásban is használják. Leginkább innen juthat be az ivóvízbe, onnan meg az emberi testbe. Könnyen okoz bőrrákot, de vese-, tudő-, máj- és húgyhólyagrákkal is összefüggésbe hozták már.

Bőrpor, bőripari oldószerek: A cipőgyártás során alkalmazott oldószerek és a bőrpor légzőszervi daganatot és leukémiáét okoz, de - mint ahogy az eddigieknél - itt is fontos, hogy mennyi ideig van kitéve az ember a káros anyagok hatásainak.

Kéményseprés: Igen, az égett szénnel és égett fával teli korom belélegzése nagyon-nagyon egészségtelen.

Fapor és forgács: A bútorgyártás és faipari munkák során felszabaduló por és forgács folyamatos belégzése légzőszervi rákot okoz.

Passzív dohányzás: Kutatások szerint a nemdohányzók körében 25 százalékkal növeli a rákkockázatot az, ha egy dohányos füstjét lélegzik be.

Magentafesték: A magentaszínű színezőanyagok gyártása során olyan anyagokat használnak, amik húgyhólyag-rákot okoznak.

Ha valaki festő: A festőknél nagyobb a rák kialakulásának kockázata az átlagosnál. Elsősorban a leukémia, a tüdő- és a húgyhólyagrák veszélyezteti őket a foglalkozásuk során belélegzett veszélyes anyagok (például a benzol, az ólom-kromát vagy az azbeszt) belégzése miatt.

Szurok és kátrány: Szurokkal és kátránnyal dolgozni mindenhol veszélyes, ezekből az anyagokból rengeteg benzol kerül a velük dolgozók tüdejébe. A benzol pedig rákkeltő.

Gumiipari munka: A gumiipari dolgozóknál szintén az átlagosnál gyakoribbak a rákos megbetegedések, főleg a leukémia, a húgyhólyag- és a tüdőrák fordul elő nagy számban.

A természetben is előforduló aflatoxin-keverékek: Az aflatoxin rágcsálókra és emberekre is egyaránt veszélyes. rákkeltő anyag, penészgombák termelik, ezért a természetben is gyakran előfordul. Növeli a májrák kialakulásának kockázatát.

Alkoholos italok: Az alkoholos italok fogyasztása emlő-, garat-, vastagbél-, végbél-, nyelőcső-, szájüreg- és májrákot okozhat.

Bételdió: A bételdió egy gyengébb stimuláns, hatása a kávéhoz hasonló. Általában a főként Délkelet-Ázsiában termesztett bételpálma levelével rágják. Fogyasztása fokozott nyelőcső- és szájrák kialakulásának fokozott kockázatával jár.

Dízelmotor kipufogógáza: A dízelüzemanyagban több rákkeltő anyag is van, az üzemanyag elégése során pedig ezek egy része a kipufogón kiszabadul. 

Kínai sózott hal: Azok az étrendek, amikben gyakoriak a sóval gazdagon pácolt húsok halak meg az ecetes ételek, nagyobb rákkockázattal járnak. Az átlagosnál nagyobb ezeknél az étrendeknél az orrgaratrák kockázata.

Egyes feldolgozott húsok: Ezt már sajnos tudjuk.

Mustárgáz

Neutronsugárzás

Nikkel-vegyületek

Plutónium- és rádiumsugárzás

Neutronsugárzás

És még egy csomó-csomó dolog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.